64% dintre lucrătorii români se plâng de condițiile de muncă proaste

149
64% dintre lucrătorii români se plâng de condițiile de muncă proaste - 64lasutaromani-1398449417.jpg

Articole de la același autor

Care este climatul muncii pentru o mare categorie de lucrători români? Pentru a răspunde la această întrebare, vă propun, mai întâi, două cazuri întâlnite recent. 


D. G. este un tânăr muncitor constructor. Povestește că, în timpul boom-ului economic, a lucrat pe șantierele din Spania. Criza eco-nomică l-a trimis acasă, să în-groașe rândurile șomerilor români. De cinci ani lucrează pe unde apucă, "la negru", în condiții rudi-mentare, mizere, fără echipament de protecție, fără sculele potrivite. Îmi arată palmele. Sunt pline de bătături și de răni. Asta nu e tot. În ultimii doi ani, a fost tras pe sfoară de câțiva patroni. După ce le-a executat lucrările cerute, au refuzat să-l plătească, amenințându-l cu bătaia.


Iată un alt caz. În urmă cu o săptămână, am întâlnit în portul Constanța o echipă de vreo șase lucrători feroviari, de la CFR In-frastructură. Fuseseră trimiși să curețe de pământ și bălării, să aducă în stare de funcționare o întreagă rețea de cale ferată din "portul vechi", abandonată de ani de zile. Cei patru bărbați și două femei, dotați cu câteva scule de mână și prost echipați, făceau o muncă obositoare. Se vedea de la o poștă că n-au tragere de inimă, că n-au randament. La fel ca ei, alte mii de lucrători de la Căile Ferate Române muncesc în condiții mizere, prost organizați și slab productivi, speriați că vor fi curând concediați.


Cazurile relatate sunt reprezentative pentru o mare categorie de lucrători din țara noastră. Potrivit recentului Eurobarometru dat publi-cității de Comisia Europeană, mai puțin de o treime dintre lucrătorii din România sunt satisfăcuți de condițiile de muncă.


Sondajul, realizat la nivelul celor 28 state UE, arată că 77% dintre lucrătorii comunitari sunt mulțumiți de condiții de muncă. Există, însă, mari discrepanțe între statele mem-bre, procentul celor ce se declară mulțumiți variind de la 94%, în Da-nemarca, la 38%, în Grecia. 


Datele referitoare la România arată că:
- 24% dintre lucrători sunt ne-mulțumiți de timpul de lucru (față de 19% la nivel UE);
- 58% dintre lucrători susțin că muncesc în stres (51% UE);
- 17% execută mișcări repetitive sau obositoare, în poziții dureroase (28% UE);
- 16% sunt supuși riscurilor de accidente sau de leziuni grave (18% UE);
- 20% susțin că nu sunt instruiți privind sănătatea și siguranța la locul de muncă (22% UE);
- 35% afirmă că nu se iau măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor și accidentelor la locul de muncă (35% UE); 
- 44% declară că, în ultimele 12 luni, nu au fost consultați cu privire la schimbările referitoare la or-ganizarea muncii și condițiile de lucru (45% UE);
- 49% susțin că, în ultimele 12 luni, nu au fost informați despre situația financiară a companiei, despre viitorul ei, inclusiv o posibilă restructurare (36% UE); 
- 27% se declară nemulțumiți de modul în care locul lor de muncă asigură echilibrul între viața profesională și cea personală (25% UE);
- 64% consideră condițiile de muncă din țara lor total proaste (43% UE);
- 55% susțin că, în ultimii cinci ani, condițiile de muncă s-au înrăutățit (57% UE).


Rezultatele Eurobarometrului vor fi discutate în cadrul conferinței din 28 aprilie, de la Bruxelles, dedicată condițiilor de muncă din UE. În cadrul a cinci ateliere vor avea loc dezbateri aprofundate pe teme ca siguranța și sănătatea la locul de muncă, restructurarea, echilibrul dintre viața profesională și cea privată, stagiile și dimensiunea internațională a acțiunilor UE în ceea ce privește condițiile de muncă. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 17 Aprilie 2014
Stire din Social : Cum alegi bona perfectă
Marţi, 15 Aprilie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Pagina a fost generata in 0.5287 secunde