Zeci de motive pentru care merită să vizitezi Budapesta

428
Zeci de motive pentru care merită să vizitezi Budapesta - budapesta-1331915880.jpg

Prea aproape ca să nu fie o destinație de vacanță, fie ea și de week-end, capitala Ungariei reu-șește să atragă din ce în ce mai mulți români, unii dintre ei reușind, cu puțin noroc, adică trafic lejer, de noapte, să ajungă în 12 ore la Budapesta.
Capitala modernă a Ungariei s-a născut în anul 1872 prin unirea celor trei orașe: Buda, Pest și Obuda. Dunărea desparte munții pe care este așezată Buda de câmpia pe care se întinde Pesta. Pentru îndrăgostiți, se spune că marele fluviu apare întotdeauna albastru.
Fără niciun fel de exagerare, se poate afirma că așezarea ei unică ridică Budapesta în rândul celor mai frumoase capitale din Europa.
Budapesta, cu cele două milioane de locuitori ai ei, apare de nenumărate ori pe liste de superlative. Aici s-a construit primul metrou din Europa, ce funcționează de 100 de ani. La începuturile istoriei filmului de aici au ajuns la Hollywood mai mulți regizori. Orașul a fost căminul marilor inventatori Kálmán Kandó, cel care a inventat calea ferată electrică, și János Irinyi, inventatorul chibritului. Cei mai celebri doi compozitori ai Ungariei, Zoltán Kodály și Béla Bartók au trăit în acest oraș. Imre Kertész, scriitorul laureat cu Premiul Nobel în 2002, s-a născut tot aici. Aici se găsește cea mai veche bibliotecă academică a Ungariei, Biblioteca Universității. Este locul unde se înalță cea mai mare sinagogă din Europa. Este singura capitală unde sunt mai mult de o sută de izvoare termale. Nu există un alt oraș de o mărime comparabilă în care vizitatorii pot cerceta peșteri cu stalactite chiar în mijlocul cartierelor rezidențiale.
Podul cu Lanțuri, clădirile publice importante, Parlamentul, Opera, Palatul Regal, iluminate, oferă o priveliște de neuitat. Am aflat chiar că, în week-end, podul se închide și aici își deschid tarabele tot felul de neguțători.
Unul dintre numeroasele locuri din Ungaria clasificate de UNESCO, aparținând Patrimoniului Mondial, este panorama Dunării (la Buda începând de la Hotelul Gellért
de-a lungul Dealului Cetății până la Podul Margareta, iar la Pesta de la Parlament până la Podul Petofi), iar celălalt este Bulevardul Andrássy (de la centru până la Piața Eroilor, unde este situat Monumentul Milenar, lângă Parcul Central).
În drum spre Grădina Zoologică, veți trece prin Piața Eroilor, unde monumentul eroilor vă va tăia răsuflarea. La dreapta pieței se află Marea Expoziție Națională, iar la stânga Muzeul de Arte Frumoase. Grădina adăpostește, pe lângă consacratele specii de animale pe care le găsim și pe la noi prin țară, rinoceri, girafe, canguri, urangutani etc. Construită în 1866, grădina a fost proiectată de un arhitect transilvănean.
Câteva sfaturi pe care le-am aflat și noi de la alții în cazul în care ajungeți pentru prima oară în Budapesta. În primul rând trebuie să faceți rost de o hartă și un ghid, pe care le găsiți gratuit la orice punct de informare sau chiar la hotelul la care sunteți cazați. Ca să vedeți tot vă trebuie cel puțin trei zile, motiv pentru care ar fi bine să cumpărați Cardul Budapesta, valabil 48 ore și costă 6.900 forinți sau 72 ore și costă 8.300 forinți (100 de forinți = 1,4 lei). Dacă aveți de gând să vizitați mai multe muzee, cardul își face toți banii. Expozițiile permanente sunt gratuite cu cardul, iar la cele temporare sunt ceva reduceri. Alte avantaje: transport în comun gratuit, turul orașului -50% reducere, intrare ZOO gratuit, reduceri la anumite restaurante. Mai multe informații găsiți în ghidul pe care îl primiți odată cu cardul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4094 secunde