Un disc cu o capacitate de 15.000 ori mai mare decât un CD, inventat de un român

229
Un disc cu o capacitate de 15.000 ori mai mare decât un CD, inventat de un român - ep300x23181027700-1357916844.jpg

Un Compact Disc pe care pot fi salvate de 15 mii de ori mai multe informații decât pe un CD normal este pe cale să fie produs în România.

Fizicianul Eugen Pavel (foto), inventatorul acestui suport de date, declară că pe cinci astfel de discuri ar putea fi stocată întreaga bibliotecă a Academiei Române, iar informațiile ar rezista mii de ani, transmite realitatea.net.

"E o sticlă cu niște nanocristale fluorescente precipitate în interiorul materialului. Are două calități interesante: capacitatea de stocare, un milion de DVD-uri, într-un disc cu dimensiunea unui CD obișnuit, perioada de menținere a informației practic nelimitată, dar noi o estimăm la 5.000 de ani. Sistemele actuale generează mult mai multă informație decât se poate stoca. În momentul de față, pierdem enorm de multă informație. Toate instituțiile bancare, domeniul sanitar, justiție și toate celelalte nu au capacitatea de stocare a datelor și selectează numai anumite bucăți. Aplicațiile spațiale, unde jalea este mare, pentru că nu a existat posibilitatea să stocheze tot ce se înregistrează, au și pierdut", a explicat fizicianul Eugen Pavel, citat de jurnalul.ro.


Românul spune că această memorie va costa doar puțin mai mult decât un CD obișnuit, însă pentru producția sa în masă este nevoie de investiții în echipamente speciale.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Decembrie 2012
Stire din Diverse : Român din Italia, câștigător la LOTO
Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Stire din Eveniment : Un român a fost împușcat la Roma
Pagina a fost generata in 0.3353 secunde