Trei orașe moderne, iubite și abandonate

295
În lumea largă există câteva locuri moderne, însă abandonate. Le cunoaștem sub numele de orașe-fantomă. Invariabil, în spatele fiecăruia se ascunde o poveste interesantă. Unele, asemenea orașului chinezesc Beichuan, au fost victimele unei calamități naturale.

Beichuan, China
În luna mai a anului 2008 autoritățile chineze au anunțat posibila mutare a orașului într-o zonă apropiată, abandonând locația originală. Motivul nu este greu de înțeles: Beichuan a fost una dintre cele mai afectate locații de către cutremurul care a avut loc în luna mai a anului 2008 în China. Numărul persoanelor care au căzut victime calamității naturale s-a ridicat la 50 000. În urma cutremurului, 80% dintre clădirile orașului au fost distruse, iar puținele care s-au încăpățânat să rămână în picioare deveniseră nesigure.
Beichuan urma să fie părăsit în totalitate, deoarece costurile reamenajării lui ar fi fost mult prea mari, prin urmare soluția optimă a părut să fie relocarea supraviețuitorilor.

Humberstone și Santa Laura, Chile
În vremurile lor bune, orașele se întrețineau de pe urma mineritului și a centrului de procesare, foarte activ în anii ’30 si ’40. Nitrații reprezentau un ingredient esențial în componența îngrășămintelor, însă odată cu obținerea salpetrului, un substitut sintetic mult mai ieftin, perioada de aur a celor două orașe a început să se apropie de sfârșit.
Activitatea mineritului a alunecat pe o pantă descendentă și, odată cu diminuarea cererii, Humberstone și Santa Laura au intrat într-un lung și sigur declin. Locuitorii au început să aban-doneze orașele, plecând în căutarea unei vieți mai bune. Pe nesimțite aproape, orașele s-au golit. Doar trei decade au fost necesare pentru ca cele două așezări, odată prospere și pline de viață, să se transforme în orașe-fantomă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6121 secunde