Tătarii din Dobrogea, oaspeți ai croaților și cehilor din Banat, în cadrul proiectului "Și eu vreau să învăț limba ta"

1428
Tătarii din Dobrogea, oaspeți ai croaților și cehilor din Banat, în cadrul proiectului
Cea de-a cincea ediție a proiectului "Și eu vreau să învăț limba ta" s-a finalizat, de curând, la Băile Herculane, cu o tabără la care au participat copii de etnie tătară din comuna constănțeană Cobadin și din municipiul Constanța.
Tabăra a fost finanțată și anul acesta de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relații Interetnice, responsabil fiind expertul DRI pe zona Banatului, Vasile Raescu, cel care a și inițiat acum cinci ani acest proiect.
Proiectul își propune să apropie tineri de etnii diferite și prin intermediul diferitelor activități ei să cunoască din tradițiile, cultura și limba celorlalți.
Ca și anul trecut, partenerul din zona Dobrogei în proiect a fost Fundația "Insanlik". Nu a lipsit însă nici președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, Varol Amet, prezent în premieră la acest proiect, care a salutat organizarea unui astfel de eveniment.
Pe parcursul a șapte zile, au avut loc o serie de activități, vizite la obiective importante din sud-vestul Banatului, dar și întâlniri cu reprezentanți ai minorităților croată și cehă din zonă.
Deschiderea și primele activități au avut loc la Băile Herculane, cu obișnuita vizită în centrul istoric al stațiunii, acolo unde oaspeții din Dobrogea au aflat cum a luat ființă stațiunea și cum s-a dezvoltat ea. A urmat apoi o excursie pe traseul Herculane - Caransebeș - Reșița, în cadrul căreia a fost vizitat, printre altele, Muzeul locomotivelor. Tătarii din Dobrogea au poposit apoi în satul Carașova, localitate de etnici croați, unde au fost primiți de însuși deputatul Uniunii Croaților din România, Mihai Radan. O altă oprire a fost la Moldova Nouă, acolo unde membrii comunității tătare s-au întâlnit cu copii cehi, oaspeții fiind primiți de vicepreședintele filialei locale a Uniunii Cehilor, profesor Dezideriu Gecse.
Dincolo de caracterul educativ, tabăra a avut și o componentă recreativă. Participanții la tabără au călătorit pe traseul Anina - Oravița cu cel mai vechi tren din țară și, în trecere prin Defileul Dunării, au parcurs în lungime tot Parcul Natural Porțile de Fier - Orșova și Herculane.
În cadrul unei seri dedicate tradițiilor, membrii ansamblului de dansuri din Cobadin, precum și corul de femei din aceeași localitate au evoluat în fața turiștilor și a localnicilor care au dorit să asculte cântece tradiționale tătărești și să admire frumusețea costumelor, precum și armonia mișcărilor din dansurile tătarilor dobrogeni. De asemenea, tătarii din județul Constanța au dus cu ei și numeroase obiecte tradiționale, precum și delicioasele baclavale pe care le-au prezentat în cadrul unei expoziții, la complexul turistic la care au fost cazați. Pe tot parcursul taberei, tătarii din Cobadin au fost însoțiți și de jurnalistul Constantin Juan Petroi.

Mesaj de Ramazan, de la Băile Herculane
Și cum perioada în care s-a desfășurat tabăra a fost una în care tătarii marcau postul specific Lunii Ramazan, iar românii pe cel al Sfintei Marii, participanții la proiect au abordat în discuțiile lor și teme referitoare la religie și la semnificația celor două posturi. Președintele UDTTMR, Varol Amet, a și transmis de la Băile Herculane, prin intermediul radioului, mesajul "Ramazan Kayirli Bolsin!" către toți membrii comunității din țară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 21 August 2010
Stire din Diverse : Pac Man și Donkey Kong ajung la muzeu
Sâmbătă, 21 August 2010
Stire din Diverse : Când trebuie scoși polipii
Pagina a fost generata in 2.5333 secunde