Târgul de fete de pe Găina

558
Târgul de fete de pe Găina - muntelegaina14851900-1341591912.jpg

Articole de la același autor

În Țara Moților, în duminica cea mai apropiată de Sfântul Ilie, se desfășoară pe muntele Găina, celebrul Târg de fete, obicei atestat documentar de la 1816. Așa că dacă veți fi prin zonă ar fi păcat să-l ratați. Odată, târgul avea ca scop întâlnirea și căsătoria tinerilor aflați în zone îndepărtate una de alta, în comunitățile mici posibilitatea să te căsătorești cu o rubedenie fiind foarte mare. Feciorii se adunau la poalele muntelui veniți de prin celelalte văi ale Apusenilor, de cu seară și, pe lângă foc, se întindeau la troc și țuici până dimineață când la târg începeau a sosi nevestele și fetele de măritat, cu tot cu zestrea lor. Și toată adunarea se muta sus pe vârful muntelui Găina. Era pe-atunci obiceiul ca zestrea și fata să fie puse pe aceeași scândură ca-ntr-un balansoar și, cântărea, desigur, mai greu în ochii feciorului, dar mai ales al tatălui său, ca scândura să ridice fata. Dar asta venea abia la urmă. La început era "târguirea fetelor" când părinții lor întindeau pe mese bucate și palincă, iar negocierile cu tatăl băiatului se purtau la o degustare. Dacă cei doi picau de acord, fata era invitată la joc - și nu putea refuza căci și aceasta era o probă. Feciorii trebuiau să vadă că fata nu șchiopăta. După asta urma "cântăritul" și luatul, căci la Târg erau prezenți și preoți care oficiau căsătoriile pe loc. Se spune în zonă că doar de te căsătorești pe muntele Găina ai parte de noroc și fericire. Legenda spune că aici sălășluia o zână care avea o găină cu ouă de aur din care mai dădea fetelor sărace și cuminți, să le fie de zestre. Și nu numai atât. Fiecare, când avea câteun bai, la zână se ducea pentru un sfat ori ajutor și așa trăiau împreună în armonie. Dar într-o zi, cinci flăcăi s-au furișat pe munte și au furat găina și coșul cu ouă de aur. Supărată tare, crăiasa a plecat dar localnicii încă îi duc dorul, așa că, o dată pe an, în jurul lui Sf. Ilie, umplu muntele în căutarea ei.
Acum târgul de fete s-a transformat într-o manifestare a cântului și dansului popular din zonă. Se prezintă costume, jocuri și cânturi din toate satele Apusenilor, se mânâncă se petrece și se face negoț. Anul acesta se va ține pe 21 și 22 iulie.
Există cale de acces pe Muntele Găina, atât auto cât și pe jos - din comuna Avram Iancu, județul Alba, situată pe drumul județean DJ 762.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5751 secunde