Sozopol sau admirând Apollonia Pontica | FOTO

Vineri, 20 Iulie 2012, 17:47
1392
Pentru români, litoralul bulgăresc a devenit destul de familiar. Balcic, Albena, Nisipurile de Aur sau Sunny Beach sunt stațiuni cunoscute în toată Europa, călcate de ani de zile de turiști. Sozopolul reprezintă totuși aspectul local al turismului bulgăresc. Destul de departe de graniță, cam la 300 de km de Constanța, este mai puțin vizitat de turiștii străini - lucru remarcat în atmosfera mult mai liniștită aici decât în ticsitul Nessebar. Cu o istorie milenară - locuirea aici începând din epoca bronzului - Apollonia Pontica este întemeiată de coloniștii greci proveniți din Milet. Numele actual datează din primul secol al erei creștine când apare în izvoarele scrise sub numele de Sozopolis.

Accesul în oraș se face printr-o autostradă mai veche și nemo-dernizată, dinspre Burgas, de 39 km. Pe acest drum te poți abate să vizitezi Academia Navală General Vladimir Zaimov sau o altă stațiune numită sugestiv Chernomorets (Marea Neagră în traducere).

Sozopolul vechi văzut de pe dealurile învecinate îți apare ca o peninsulă - cetate ce sfidează bunăvoința mării. Casele specifice cu etaj de lemn numit bovindou si străduțele înguste și pietruite, domină peisajul. Orașul e frumos și liniștit. Cu dichis. Casele, în marea lor majoritate, sunt renovate și, paradoxal, sunt locuite. Curțile, mici în orașul vechi, sunt perfect îngrijite, iar balcoanele se întrec în frumusețea florilor expuse. Pe fiecare palmă de pământ, uneori chiar în piața cresc smochini, piersici și viță-de-vie. Pisicile sunt preferatele localnicilor și răsfățatele turiștilor, lenevind la soare în balcoane, în curți sau pe stradă. Pe străduțele înguste si liniștite trebuie să te strecori printre mașinile parcate. Domină un aer patriarhal întrerupt din când în când de râsetele copiilor ce se joacă pe-afară. Pe faleză, din loc în loc, observi vilegiaturiști întinși la soare pe stâncile pe care le împart cu pescărușii. Restaurantele au un aer foarte pitoresc fără să împrumute spoiala flamboaiantă a modernității. Terasele ce dau spre mare sunt îngrădite de ziduri decupate pentru a te bucura de peisaj. Comerțul de bazar, atât de agresiv la Nessebar, e înlocuit aici de prăvălii ce apar la tot pasul la parterul căsuțelor. Unele dintre case au fost transformate în mici pensiuni, la parterul altora proprietarii au deschis restaurante, cofetării, cafenele, galerii de artă, ateliere de pictat icoane, magazine cu antichități, bijuterii, ceramică, tricotaje, cosmetice din vestiții trandafiri bulgărești, miere, dulcețuri, până și marionete. Altele au fost transformate în muzee, precum muzeul etnografic, în curtea căruia se rotunjește mândră o amforă grecească. Lângă ea, așteaptă toamna și strugurii, la umbra viței-de-vie, un teasc medieval bulgăresc arătând că îndeletnicirea are rădăcini "europene" milenare.

Sozopolul este o stațiune vizitată mai ales de bulgari. Distanța dintre Sofia și Sozopol poate fi acoperită în patru ore iar plajele din jurul orașului sunt pline din mai până în septembrie. Dezvoltarea vertigi-noasă a turismului se vede peste tot în noile construcții cu caracter estival. Moteluri vile sau campinguri îți apar la tot pasul.Ca si la Nessebar orașul nou nu are nimic spectaculos fiind o aglomerare de blocuri și case. Peninsula pe care e situat orașul vechi se leagă printr-un dig de o insulă învecinată formând un excelent adăpost pentru mici nave de croazieră. Tot peisajul îți creează senzația unui mic port pescăresc mediteranean.

Pare că locuitorii Sozopolului de astăzi au descoperit secretul de a face turism, ei reușind să îmbine perfect respectul pentru istorie și specificul local, cu amabilitatea și căldura cu care își întâmpină oaspeții.

Articole din aceeaşi secţiune

Pagina a fost generata in 1.0823 secunde