Soluție contra obezității: un microcip implantat în stomac

453
Soluție contra obezității: un microcip implantat în stomac - microcip-1365334042.jpg
În locul intervențiilor chirurgicale riscante de bypass gastric, făcute cu scopul de a diminua capacitatea stomacului

de procesare a alimentelor, remediul pentru obezitate ar putea fi implantarea unui microcip de mici dimensiuni, capabil să regleze automat apetitul pacientului.

Invenția profesorului Chris Toumazou și a colegului său Stephen Bloom, de la Colegiul Imperial din Londra, este un "modulator inteligent implantabil", capabil să citească și să interpreteze semnale electrice și chimice asociate cu nervul vag, aflat în cavitatea peritoneală din abdomen.

Pentru a obține rezultatul dorit, cip-ul trimite înapoi către creier propriile semnale electrice direcționate prin nervul vag, declanșând o senzație de sațietate ce blochează impulsul de a mânca. În afară de apetit, nervul vag mai controlează și alte funcții cheie ale organismului, cum ar fi modul în care respirăm, pulsul inimii, secreția acizilor eliberați în sistemul digestiv și contracțiile stomacului. Potrivit cercetătorilor, identificarea corectă a semnalelor chimice și nu neapărat impulsuri electrice este esențială pentru precizia și eficiența acestui instrument.

Încurajat de potențialul acestei invenții, Consiliul European de Cercetare a alocat deja fonduri în valoare de peste 7 milioane de euro, menite să urgenteze cercetările profesorilor britanici.

Tratarea epilepsiei

Între timp, un dispozitiv similar ce are ca țintă același nerv vag din cavitatea abdominală a fost testat cu succes pentru reducerea crizelor de epilepsie. Potrivit cercetătorilor responsabili cu cele două proiecte, abilitatea noului cip de a genera semnale neurale care pot fi interpretate de creier drept stimuli pentru controlul apetitului poate fi utilizată și în alte scopuri. Spre exemplu, dispozitivul poate fi configurat să monitorizeze semnale care au legătură cu instalarea crizelor de epilepsie, trimițând înapoi către creier propriul set de stimuli menit să calmeze aceste crize.

În ceea ce privește controlul apetitului, cercetătorii propun doar o temperare a poftei de mâncare și nu stoparea completă, în ideea că pacientul va mânca mai încet și mai puțin. Fiind vorba de un sistem inteligent, cu microcip programabil, funcția de control a apetitului va putea fi ajustată în funcție de nevoile fiecărui pacient, astfel încât efectele obținute să fie exact cele dorite.

Din punct de vedere al creierului, stimulii primiți din partea implantului sunt identici celor emiși de sistemul intestinal după o masă copioasă, semnalizând că stomacul este plin și nu mai este nevoie să mâncăm.

Potrivit cercetătorilor, cip-ul de control al apetitului va putea fi implantat în urma unei operații minim invazive, mai puțin costisitoare decât un bypass gastric și cu riscuri reduse pentru pacient, efectul obținut fiind scădere naturală în greutate cauzată de reducerea apetitului pentru mâncare.

Deja există concurență

În timp ce implantul propus de cercetătorii britanici este doar la începutul etapei de teste clinice pe animale, un dispozitiv similar creat de compania americană EnteroMedics a trecut deja printr-o etapă de teste pe oameni, implicând 239 pacienți. Deși reprezentanții companiei au afirmat că rezultatele obținute au fost sub așteptări, aproximativ jumătate dintre participanții la experiment au pierdut cel puțin 20% din excesul de greutate folosind dispozitivul numit VBlock. O altă companie, numită IntraPace, a primit aprobarea europeană pentru un dispozitiv numit Abiliti, care de asemenea folosește nervul vag în încercarea de a reduce apetitul pentru mâncare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5417 secunde