Să descoperim istoria Dobrogei! Muzeul de la Hârșova își așteaptă vizitatorii

1474

Articole de la același autor

Muzeul de la Hârșova este un obiectiv care trebuie neapărat vizitat. Organizat de învățătorul Vasile Cotovu, fiul lui Ioan Cotovu, întemeietorul școlii de stat din oraș, în primii ani ai secolului XX, în clădirea vechii școli, instituția a adunat de-a lungul timpului o mulțime de fragmente de inscripții, vase, monede, tablouri, roci, costume populare etc. 


La data de 1 mai 1904, aflată într-un voiaj pe Dunăre, familia regală a vizitat școala și cu acest prilej a avut loc și inaugurarea muzeului. Mai târziu, la 1 august 1911, ziarul "Dobrogea nouă" nota că acesta se dezvoltă și tinde să devină treptat un bogat muzeu al întregii Dobroge. Așa se face că acesta a atras repede atenția specialiștilor. Ulterior, Vasile Pârvan găsește fragmentul din piatra de fundare a castrului, împreună cu alte inscripții pe care le publică, iar geologul I. Simionescu, președinte al Academiei Române semnalează, tot în muzeu, o valoroasă colecție de roci. 


"În anii Primului Război Mondial, muzeul este distrus în cea mai mare parte. În anul 1921, Muzeul Regional Hârșova, cum a fost cunoscut în documentele vremii, este mutat în locuința proprie a fondatorului, dar adevărata inaugurare se va face, după cum reiese din placa de marmură pusă cu această ocazie, la 29 mai 1926, în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Pragul său a fost trecut de personalități ale vieții culturale și politice românești interbelice și continuă să ființeze și după pensionarea lui V. Cotovu, în anul 1928. La moartea sa, în primii ani ai regimului comunist, soția acestuia donează Muzeului din Constanța restul exponatelor care au mai rămas. După anul 1975, acțiunea de redeschidere a muzeului a început. La Casa Pionierilor s-a organizat în acest timp o vitrină arheologică și s-a creat un mare fond de material recuperat în cadrul activităților cu elevii din oraș și împrejurimi. Din anul 1987, ca urmare a creșterii fondului de materiale adunate și pentru că în oraș s-au desfășurat ample cercetări arheologice pe locul unde urma să se construiască Întreprinderea de sârme și cabluri, cu rezultate spectaculoase, cu sprijinul autorităților locale, s-a organizat o expozițe arheologică a orașului, înzestrată, în 1990, cu vitrine corespunzătoare prin bunăvoința Muzeului de Istorie a României București, care desfășura ample lucrări de cercetare la Hârșova", a declarat, pentru "Cuget Liber", Nicolae Constantin, arheolog. 


Acesta își amintește că, în urmă cu 25 de ani, directorul muzeului constănțean, Adrian Rădulescu, a oferit un post de muzeograf la Hârșova și a pus astfel piatra de temelie pentru cea de-a doua etapă a activității muzeistice aici. După aceea, s-a solicitat o clădire pentru mutarea expoziției și amenajarea unui muzeu în adevăratul sens al cuvântului. Abia în aprilie 2000, Consiliul Local a pus la dispoziția MINA Constanța imobilul actual, degrevat de toate sarcinile juridice, în scopul deschiderii muzeului. După ample lucrări de reparații și amenajări, desfășurate cu mari dificultăți de ordin financiar și nu numai, clădirea a fost gata în anul 2005. 


În clădire s-a amenajat expoziția care ilustrează istoria localității, în ultimele șapte milenii (din Neolitic, până la începutul epocii moderne). 


"La începutul anului 2006, ne-am adresat Casei Regale cu rugămintea de a participa, în spiritul vechii tradiții, la redeschiderea muzeului. Drept urmare, la 23 aprilie 2006, Regele Mihai și Regina Ana au inaugurat Muzeul Carsium Hârșova. În prezent, Muzeul Carsium adăpostește materiale arheologice care au fost descoperite pe raza localității. Două situri sunt cel mai bine reprezentate: așezarea neolitică și cetatea. Din așezarea neolitică sunt expuse piese de o valoare patrimonială excepțională, care au făcut parte din expoziții internaționale în Franța, Elveția, Anglia, Scoția, Grecia, SUA, China. Atât vasele din ceramică, dar mai ales piesele din piatră și os/corn sunt deosebite. Din istoria comunităților care au trăit aici în Antichitate și Evul Mediu reprezentative sunt piesele de epocă romană (vase de lux, amfore, obiecte din piatră, monede etc)", a mai spus arheologul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6597 secunde