Dacă nu apar complicații

Pneumonia interstițială se poate trata și fără antibiotice

106378
4
Pneumonia interstițială se poate trata și fără antibiotice - 0976c4c36e094ea21d819ee3b2258033.jpg

Articole de la același autor

Unul dintre necazurile care vin odată cu sezonul rece sunt răcelile la copii. De la banalele rinofaringite, amigdalite acute, până la viroze și chiar pneumonii, toate aceste boli ale micuților dau mari dureri de cap părinților. Poate cea mai de temut afecțiune este pneumonia. Asta și pentru că renumele bolii nu este unul prea bun, mii de copii fiind afectați în fiecare an, unii dintre ei chiar foarte grav.

De fapt, pneumonia este un termen general care se referă la o infecție a plămânilor, putând fi cauzată de o varietate de microorganisme, inclusiv viruși, bacterii și paraziți. Adesea pneumonia începe după o infecție a părții de sus a aparatului respirator (o infecție a nasului și a gâtului). Când se întâmplă aceasta, simptomele pneumoniei încep după două sau trei zile de răceală sau de durere a gâtului.
"Pneumonia este o boală care apare la plămâni cu condensarea unui lob, dar, în general, la copii este foarte rară. Mult mai des întâlnită este pneumonia interstițială, cauzată de viruși, dar, deseori, termenul este folosit abuziv. Cea mai mare parte dintre pneumoniile interstițiale sunt, de fapt, niște viroze", a decla-rat, pentru "Cuget Liber", medicul pediatru Corneliu Neagoe.

Primele semne: respirație deasă, superficială și febră mare
Simptomele pneumoniei variază în funcție de vârsta copilului și de cauzele apariției ei. Potrivit specialistului, "primul semn este respirația deasă și superficială și febra mare". De asemenea, mai pot apărea tuse, vomă, dureri ale pieptului, dureri abdominale, pierderea apetitului, apatia.
Când pneumonia este cauzată de bacterii, copilul infectat se îmbolnăvește repede, cu instalarea neașteptată a febrei ridicate și a respirației rapide neobișnuite. Când pneumonia este cauzată de viruși, simptomele tind sa apară treptat și adesea sunt mai puțin severe decât atunci când pneumonia este cauzată de bacterii. Respirația grea ar putea să fie mai obișnuită în pneumonia virală.
"Diagnosticul poate fi dat și după examenul clinic, dar, uneori, se recomandă și cel radiologic", precizează dr. Corneliu Neagoe.

Tratament simptomatic și bronhodilatatoare
Perioada de incubație pentru pneumonie variază, depinde de tipul de virus sau de bacterie care cauzează infecția. În general, virusul respirator se instalează în 4-6 zile, iar gripa în 18 până la 72 de ore. Cu tratament, majoritatea tipurilor de pneumonie cauzate de bacterii pot fi vindecate în una-două săptămâni. Pneumonia virală poate dura mai mult. Pneumonia micoplasmală ar putea fi vindecată complet în 4-6 săptămâni.
Virușii, precum și bacteriile care cauzează pneumonia, sunt contagioși și se găsesc de regulă în fluidele din gură și din nasul unei persoane infectate. Boala poate fi răspândită prin tuse și strănut, prin intermediul paharelor sau cănilor și vaselor, și prin folosirea țesăturilor și a batistelor.
"Tratamentul pneumoniei interstițiale se face de regulă simptomatic, cu antitermice, medicamente care reduc tusea și bronhodilatatoare, dar, din prudență, se pot administra și antibiotice", explică dr. Corneliu Neagoe. În cazul pneumoniei bacteriene este bine ca tratamentul să se dea pe întreaga perioadă prescrisă de medic. Astfel copilul se va recupera mai repede și se vor micșora șansele ca infecția să se răspândească printre ceilalți membri din casă. Copilul trebuie să bea foarte multe lichide, mai ales atunci când are febră mare. Daca micuțul are dureri ale pieptului, încercați o pernă încăl-zitoare sau comprese calde în zona pieptului. Luați temperatura copilului cel puțin o dată, în fiecare dimineață, și anunțati doctorul dacă ajunge la o temperatură de 38,9 grade Celsius.

Comentează știrea

27 iulie 2011
baietelul meu bolnavicios

amalia
27 iulie 2011
alex

ma numesc Amalia si am un baietel de trei ani,Alexandru.va scriu in speranta ca cineva ma va ajuta cu un sfat bun,dar sa va povestesc ce sa intamplat.Alex este mai mereu racit si de cate ori merg cu el la doctorul pediatru ii da antibiotic .de data aceasta cand a racit am mers la alt doctor si nu i-a mai dat antibiot ,dr. a spus ca este o simpla raceala si sa i dau decat antitermice( pt ca facea febra ) si aerosol cu ventolin,dar dupa 6 zile a facut febra mare si am mers cu el la spital , dr de acolo a spus ca are puroi in gat si secretii la plamani .in urma analizelor am aflat ca are pneumonie interstitiala acuta si la tratat cu cedax ,perfuzii.dupa 2 zile ne a externat si mi a spus sa i mai dau inca 4 zile cedax.asa am facut cand am terminat antibioticul am mers la control la aceasi doctora.ne a spus ca este bine dar alex era ragusit si tusea si ne a dat prospan.dar acum dupa 2 zile de prospan tuseste mai rau si are nasul mereu infundat.stie ceineva,este normal sau nu a fos tratat corect.va rog frumos sa ma ajutati

tes
11 martie 2014
nepasare

Ei,da, bun articol. Pai daca e asa si nu e nevoie de tratament cu antibiotic, dupa cum ne spune dl doctor, de ce a murit melina zaarmeanu, tratata cu un antibiotic oarecare? Cum de nu i-a trecut simplu si firesc, asa cum ne spune domnia sa? De ce imi sta copilul in perfuzii si de ce s-a dezinfectat o scoala? De ce scrieti astfel de articole care sa culce parintii pe o ureche? Trebuie sa ne prefacem ca nu e nimic? Inca trebuie sa induceti lumea in eroare? De de domnilor ziaristi? De ce Andreea Perhaita ?

natasa
4 iunie 2014
yj

xcc

Răspuns la: alex
Adăugat de : amalia, 27 iulie 2011
ma numesc Amalia si am un baietel de trei ani,Alexandru.va scriu in speranta ca cineva ma va ajuta cu un sfat bun,dar sa va povestesc ce sa...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Noiembrie 2009
Stire din Cetățenești : Tată doar cu numele…
Pagina a fost generata in 0.5475 secunde