Nu obligați copiii stângaci să-și folosească mâna dreaptă!

619
Nu obligați copiii stângaci să-și folosească mâna dreaptă! - stangaci-1339176529.jpg
Chiar dacă se pot face observații dacă un copil este dreptaci sau stângaci încă din primele luni de viață, de-abia la vârsta de doi ani și jumătate, când apare comportamentul de a trage linii, părinții și specialiștii își pot da seama dacă micuțul folosește preponderent mâna stângă sau dreapta pentru a scrie. Până la șase ani însă, el își poate schimba preferințele. De aceea, trebuie să îl observați astfel încât să-i încurajați capacitățile fără a pune piedici tendințelor lui naturale.
Este important să observați dacă micuțul utilizează mâna stângă pentru executarea de mișcări fine și precise: prinderea unei firimituri, întoarcerea paginilor unei cărți, punerea unui cub peste altul, plasarea unui obiect într-o gaură, luarea unor foarfece. Dacă el preferă în mod clar mâna stângă, mai trebuie să observi piciorul cu care lovește mingea, urechea pe care o întinde când ascultă ticăitul ceasului, ochiul cu care privește printr-un orificiu, nara la care duce floarea pentru a o mirosi.
La grădiniță, copilul trebuie deja orientat spre a scrie constant cu stânga sau cu dreapta. Însă nu trebuie obligat! Se pot face încer-cări. Chiar i se poate spune micuțului: "Hai să încercăm și cu mâna dreaptă, apoi și cu stânga. Cu ce mânuță îți este mai greu?". A obliga un copil să scrie cu dreapta în-seamnă a-i inhiba foarte multe talente, capacități, aptitudini, care mai târziu l-ar ajuta enorm.
Dacă impuneți copilului să scrie cu dreapta, îl obligați să gândească altfel decât este programat. Astfel, dacă este forțat să gândească algoritmic, și nu cum este el obișnuit, copilul întâmpină dificultăți în memorarea unor informații, dă răspunsuri greșite sau cu întârziere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Aprilie 2012
Stire din Cetățenești : Durerea de stomac la copii
Pagina a fost generata in 0.4665 secunde