Motan confirmat cu coronavirus. Află ce recomandă OMS iubitorilor de animale

Vineri, 08 Mai 2020, 17:28
923
Un motan aparținând unei familii din Spania, care a ajuns la veterinar din cauza unor afecțiuni, a fost confirmat cu noul coronavirus în Spania. Este al șaselea caz din lume, relatează digi24.ro. Organizația Mondială a Sănătății le recomandă persoanelor infectate cu coronavirus să să se spele des pe mâini și să nu își pupe animalele de companie.


Motanul Negrito, 4 ani, trăia într-o casă în care mai mulți membri ai familiei au fost diagnosticați cu COVID-19, iar unul dintre ei chiar a murit din această cauză. Felina, care suferea de o afecțiune cardiacă, a ajuns la un spital veterinar, cu dificultăți de respirație, temperatură rectală ridicată, un nivel foarte redus al trombocitelor și insuficiență cardiacă. Medicii au luat decizia de a-l eutanasia pe Negrito. La autopsie, au descoperit material genetic de la virusul SARS-CoV-2, prezent în căile repiratorii și digestive.


"Încărcătura virală era scăzută și niciuna din leziunile pe care le prezenta nu era compatibilă cu infecțiile provocate de coronavirus. Pisica suferea deja de cardiopatie și ulterior a fost infectată cu SARS-CoV-2, a declarat Joaquim Segales, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Sănătatea Animalelor din Barcelona, citat de La Vanguardia.


"Este o victimă colaterală a bolii care afectează oamenii", a mai completat medicul.


El a atras atenția că principala cale de transmitere a COVID-19 "este de la om la om și capacitatea felinelor de a transmite boala este neglijabilă, adică ele nu joacă un rol semnificativ în epidemiologia bolii". Joaquim Segales a spus că este aproape sigur că oamenii au infectat pisica și nu invers.


Joaquin Segales mai semnalează că toate cazurile cunoscute de pisici infectate cu noul coronavirus au un numitor comun, acela că provin din nuclee familiale cu pacienți COVID-19.


Prin urmare, așa cum sugerează și Organizația Mondială a Sănătății, experții le recomandaă persoanelor infectate cu noul coronavirus să se spele pe mâini înainte și după contactul cu animalele de casă, la fel și în cazul manipulării diferitelor obiecte și mâncării animalelor și să evite să le pupe.


Studii științifice publicate până în prezent atestă că pisicile sunt una dintre speciile de animale sensibile la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2, la fel cum sunt și alte animale, inclusiv hamsterii, dihorii, nurcile, primatele și, într-o măsură mai redusă, câinii.


În afară de Negrito, au mai fost descoperite până acum cinci pisici infectate cu coronavirus, precum și opt exemplare de feline mari (tigri, lei) de la grădina zoologică din Bronx, New York. Majoritatea nimalelor au prezentat simptome lejere și s-au vindecat. De asemenea, au fost confirmați doi câini cu coronavirus în Hong Kong.


Pagina a fost generata in 2.5919 secunde