Moscheea Regală "Carol I" așteaptă oaspeți la aniversarea centenarului

2575
Moscheea Regală
Pe 24 iunie 1910, se punea piatra de temelie a uneia dintre clădirile emblematice ale Constanței. La 100 de ani de la începerea lucrărilor de construcție, Moscheea Regală "Carol I", căci despre ea este vorba, așteaptă să își primească mâine oaspeții de seamă în cadrul unui eveniment istoric, menit să-i reconfirme statutul de simbol al musulmanilor din România și loc de pelerinaj pentru oricare turist, venit din orice colț de lume, pe litoralul românesc al Mării Negre.

Organizatorii manifestărilor menite a marca aniversarea centenarului unuia dintre simbolurile arhitecturale ale Constanței sunt Muftiatul Cultului Musulman din România, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, Uniunea Democrată a Tătarilor Tur-co - Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România și Fundația "EURISC".

Lansare "Moscheea Regală "Carol I" Constanța 1910 - 2010"
Aniversarea celor 100 de ani va fi marcată printr-un moment omagial programat a se desfășura la locașul de cult din str. Crângului nr. 1, urmat de un simpozion.
În prezența a numeroase oficia-lități ale statului român, dar și a numeroși reprezentanți ai misiunilor diplomatice de la București, va avea loc și lansarea unui album foto - documentar, realizat de directorul Muzeului de Artă Constanța, dr. Doina Păuleanu, și directorul Direcției Județene a Arhivelor Naționale, Virgil Coman, lucrare intitulată "Moscheea Regală «Carol I» Constanța 1910 - 2010".
"Aniversarea centenarului acestui locaș de cult este, fără îndoială, una din sărbătorile anului 2010 ale Dobrogei și ne oferă privilegiul de a scoate la lumină o serie de mărturii foto-documentare inedite, cât și de a readuce în conștiința publică alte informații cunoscute în epocă, dar care, odată cu trecerea timpului, au fost uitate. Prin urmare, pentru a releva realitățile artistice, culturale și spirituale islamice din urbea noastră, am considerat utilă publicarea unui album foto-documentar al Moscheei Regale "Carol I"", afirmă Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf în Argumentul care deschide lucrarea.
Moment istoric
Așa cum a declarat și Muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, evenimentul de mâine este unul istoric pentru comunitatea musulmană din Dobrogea. Va fi un moment de sărbătoare, dar și unul de meditație și de rememorare a valorilor culturale și religioase așa cum s-au împământenit ele de sute de ani pe teritoriul românesc. "Acum 100 de ani, statul român a contribuit la ridicarea acestui locaș, dând dovadă de înțelegere și promovare a dialogului inter-religios. La fel se întâmplă și astăzi, când statul român susține libertatea cultelor. Iar pentru că autoritățile statului sprijină comunitatea musulmană din România, și noi, ca musulmani, trebuie să respectăm legislația românească și să dăm dovadă de loialitate. Evenimentul de marți este unul istoric pentru comunitatea musulmană din Dobrogea. Este un moment important, când, privind spre trecut la valorile noastre culturale de odinioară, vom găsi resursele pentru a le promova și în viitor", a declarat muftiul Muurat Iusuf.
***
Construcția Moscheei Regale "Carol I" a început la 24 iunie 1910, fiind inițiativa Regelui Carol I, în semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța. Lăcașul a fost reconstruit pe locul unei mari vechi geamii Mahmudie, ce purta numele sultanului Mahmud și fusese ridicată în 1823 de către Afiz Mehmed Pașa. În moschee se află un faimos covor, donație de la sultanul Abdul Hamid II, care are 144 m2 și o greutate de 483 kg.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2823 secunde