În Peștera La Adam, zace dintele lui Homo Sapiens

625
În Peștera La Adam,  zace dintele lui Homo Sapiens - pestera-1339772971.jpg
La rezervația în care se află Peștera La Adam se ajunge din DN 2 Constanța - M. Kogălniceanu (25 km), apoi pe DJ 222 M. Kogălniceanu - Târgușor (11 km), Târgușor - localitatea Gura Dobrogei (pe drum pietruit).

Este o zonă cu mai multe obiective speologice, peștera La Adam diferențiind de celelalte prin aportul informațional adus paleologiei și arheologiei, trecând astfel în topul peșterilor cu cea mai mare valoare istorică din Europa. Importanța științifică a acestei peșteri a început să fie studiată în 1995, ca urmare a descoperirii a cinci piese de piatră cioplită aparținând altarului închinat zeului Mitras, identificat cu Zeul Luminii, și a descoperirii unor roci care prezentau forme de eroziune, care au revelat resturi de fosile.

Au fost identificate 60 de specii de mamifere cuaternare și 80 de specii de fosile jurasice. Însă piesa de rezistență a peșterii La Adam este un molar care a fost identificat ca apar-ținând lui Homo sapiens fossilis, care locuia pe aceste meleaguri cu 100-000 de ani îen.

Mai mult decât atât, în apropierea peșterii, există vatra unei așezări care poartă numele "Ester", denumire cu puternice rezonanțe în Vechiul Testament. În ciuda valorii sale de necontestat, conservarea și exploatarea ei din punct de vedere turistic lasă de dorit. În acest moment, peștera se află în custodia Primăriei comunei Târgușor. Din păcate, s-au realizat puține investiții în activități de cercetare științifică a zonei țintă, precum și în promovare turistică. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Diverse : Paste cu pui și sos (peste 4 ani)
Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Diverse : Vișinele combat anemia
Pagina a fost generata in 1.9144 secunde