Iftarul oferit de Muftiatul Cultului Musulman din România, pe agenda "Dezvoltării durabile la Marea Neagră"

773
Iftarul oferit de Muftiatul Cultului Musulman din România, pe agenda
La cina tradițională de iftar oferită vineri seară de Muftiatul Cultului Musulman din România au participat oaspeți de seamă. Mai mulți studenți din cadrul Ligii Studenților Români din Străinătate, dar și consilierul prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota au fost oaspeții comunității musulmane din Constanța, iar muftiul Muurat Iusuf a întors a doua zi vizita, participând la deschiderea lucrărilor Conferinței "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră", unde a punctat importanța pe care o are România, implicit prin coordonata cultural - religioasă, la menținerea stabilității regionale.

Așa cum se obișnuiește în peri-oada Lunii Ramazan, cina tradițională care poartă denumirea de iftar este unul dintre cele mai importante momente din zi, când credincioșii musulmani servesc masa în compania prietenilor și a rudelor. La fel s-a întâmplat și vineri seară, când Muftiatul Cultului Musulman din România a organizat o astfel de cină la un restaurant cu specific turcesc din Constanța, iar cei mai mulți dintre participanți au fost tineri, membri ai Ligii Studenților Români din Străinătate. Prezenți la Constanța la Conferința "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră", manifestare ai cărei organizatori au și fost, tinerii au avut privilegiul de a participa, mulți dintre ei în premieră, la un iftar. La finalul cinei, doi dintre studenți au ținut să mul-țumească, unul în limba română, iar celălalt în limba turcă, pentru onoarea de a fi fost invitați în mijlocul comunității musulmane din Constanța la un astfel de eveniment. Au avut, astfel, ocazia de a cunoaște o parte dintre obiceiurile musulmanilor din România și de a împărtăși alături de ei bucuria participării la tradiționalul iftar.
Oaspete de seamă a fost, alături de studenți, și consilierul prezidențial pe probleme de securitate Iulian Fota, un simpatizant al comunității musulmane din România. Ultima dată, consilierul prezidențial a fost prezent în mijlocul comunității musulmane la 1 iunie, odată cu celebrarea centenarului Moscheii "Carol".
Alături de membrii comunității musulmane din Constanța au mai fost sâmbătă și consulul general al Turciei la Constanța, Fusün Aramaz, subprefectul Aidun Curt - Mola, reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România și alți invitați. "Am ținut să îi avem alături și pe acești tineri studenți care au avut ocazia să ne cunoască în aceste momente de sărbătoare pentru noi. Luna Ramazan este o lună deosebit de importantă pentru noi, musulmanii, iar iftarul este un moment special al fiecărei zile de post. Așa cum ei ne-au mulțumit pentru că i-am invitat în mijlocul nostru, și noi le mulțumim pentru participare. De altfel, vom avea bucuria și pri-vilegiul de a participa la conferința organizată de ei la sfârșitul acestei săptămâni, ocazie cu care, cu sigu-ranță, ne vom cunoaște mai bine", a fost mesajul transmis vineri seară de muftiul Muurat Iusuf.

România, model, dar și factor de stabilitate
Așa cum a anunțat, muftiul a participat sâmbătă la lucrările Conferinței "Dezvoltare durabilă la Marea Neagră", ocazie cu care i-a felicitat pe organizatori pentru tema aleasă. "Un element esențial pentru dezvoltarea durabilă la Marea Neagră îl constituie, în opina mea, factorul cultural - religios, care poate fi determinant pentru stabilitatea regională, cât și pentru identificarea unor noi căi de colaborare care să ne apropie", a declarat Muurat Iusuf, la deschiderea lucrărilor de sâmbătă. Muftiul a mai adăugat că instituția pe care o reprezintă este deschisă atât față de musulmanii care trăiesc în regiunea Mării Negre, cât și față de celelalte culte, contribuind astfel la o relaționare cât mai bună în acest spațiu. "Modul exemplar de conviețuire interetnică și interreligioasă precum și drepturile asigurate minorităților naționale de către statul român denotă faptul că țara noastră este un factor de stabilitate care poate contribui la asigurarea stabilității și dezvoltarea la Marea Neagră alături de statele riverane. Nu în ultimul rând, țara noastră a demonstrat că se poate implica în proiecte culturale, economice și de securitate la nivel internațional alături de partenerii săi", a încheiat muftiul Muurat Iusuf.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 28 August 2010
Stire din Diverse : Playboy intră în industria jocurilor
Pagina a fost generata in 1.8744 secunde