Iftar pe tărâm american pentru musulmanii din România

666
Iftar pe tărâm american pentru musulmanii din România - 9b9e41d928a16c15a1305b46e9c9e1e2.jpg

Articole de la același autor

Reprezentanții comunității musulmane din România, precum și diplomați ai statelor islamice și Turciei acreditați la București au fost, săptămâna trecută, oaspeții ambasadorului Statelor Unite, Mark Gitenstein, și ai soției sale, Libby, pentru o cină specială de iftar.

Ca și anul trecut, Luna Ramazan nu a trecut neobservată nici anul acesta pentru ambasadorul SUA la București, Mark Gitenstein. Oficialul american a organizat, joia trecută, la sediul ambasadei din str. Kiseleff, o tradițională cină de iftar, la care au fost invitați atât omologi ai săi ai statelor islamice acreditați în capitala României, liderul comunității musulmane din țara noastră, muftiul Muurat Iusuf, subprefectul Aidun Curt Mola, dar și reprezentanții comu-nităților turcă și tătară din România. De asemenea, nu a lipsit nici rabinul Sorin Rosen, iar statul turc a fost reprezentat de ambasadorul Ayșe Sinirlioglu.
În cuvântul adresat oaspeților săi, ambasadorul Mark Gitenstein a făcut o scurtă incursiune în istoricul relațiilor dintre Statele Unite ale Americii și lumea musulmană.
"Istoria relațiilor Statelor Unite ale Americii cu lumea musulmană și religia islamică este una îndelungată și complexă. Marocul a fost prima țară care a recunoscut existența SUA, în data de 20 decembrie 1777, la mai puțin de un an de la Declarația de Independență și cu câțiva ani înainte ca britanicii să se declare înfrânți. Cel mai vechi post diplomatic american este cel din Tanger, iar tratatul diplomatic cu Marocul este cel mai vechi.
Thomas Jefferson a organizat prima cină de Iftar la Casa Albă în urmă cu peste două sute de ani, cină la care a participat primul ambasador musulman acreditat în Statele Unite, ambasadorul Tunisiei.
Thomas Jefferson este părintele Declarației Drepturilor și al Primului Amendament din Constituția ameri-cană, dar și al Legii libertății religioase a statului Virginia, prin care libertatea religioasă a devenit una dintre valorile fundamentale ale Americii", a precizat diplomatul american.
În acest context, discuțiile au condus la libertatea religioasă, care, așa cum a ținut ambasadorul să le transmită oaspeților săi, "a fost una dintre valorile care deosebeau America de alte țări în secolul al XVIII-lea".
"Așadar, libertatea religioasă este una dintre valorile fundamentale ale Americii. Acest lucru nu înseamnă că SUA sunt o țară laică; dimpotrivă, sunt o țară unde religia este extrem de importantă.
Respectul față de toate religiile este o trăsătură a poporului american. Tocmai de aceea, rabinul meu, Sorin Rosen se află aici, iar Patriarhul României și Arhiepiscopul Romano-Catolic au fost invitați. Nu ne unește doar respectul reciproc, ci și originea: suntem cu toții fiii și fiicele lui Avraam, strămoșul originar", a mai spus ambasadorul Mark Gitenstein în discursul adresat oaspeților la cina de iftar.
Nu înainte de a-i saluta pe cei prezenți și în mod special pe reprezentanții Iordaniei și ai Egiptului, gazda a încheiat cu o rugăciune pe care evreii o rostesc în fiecare săptămână, de Sabat.
În numele comunității musulmane din România, muftiul Muurat Iusuf a mulțumit gazdelor, apreciind totodată inițiativa de a transforma într-o tradiție organizarea cinei de iftar (a fost al doilea an consecutiv când s-a organizat) și adunând astfel laolaltă musulmanii care conviețuiesc în țara noastră. În discursul său, muftiul a ținut să transmită și mesajul potrivit căruia "Statele Unite ale Americii nu sunt dușmanul religiei islamice".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 04 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Sindromul ADHD se poate trata cu succes
Sâmbătă, 04 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Ravioli cu brânză și cu legume proaspete
Sâmbătă, 04 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Usturoiul - inamicul viermilor intestinali
Sâmbătă, 04 Septembrie 2010
Stire din Diverse : Spectacole la Teatrul "Agon"
Pagina a fost generata in 1.759 secunde