Dansurile populare românești i-au încântat pe turcii de la TRT

1161
Dansurile populare românești i-au încântat pe turcii de la TRT - 53fc694a0c8cd965534729daf5ad6950.jpg

Articole de la același autor

"Balkan Ekspresi" a poposit ieri, la Constanța, de unde Televiziunea Națională din Turcia (TRT) a transmis în direct timp de mai bine de o oră. Au intrat în direct și au vorbit despre relațiile de colaborare dintre România și Turcia atât reprezentanți ai comunităților turcă și tătară din țara noastră, invitat special fiind însă Ansamblul "Mugurelul" sosit la Constanța tocmai de la Câmpia Turzii.

"Balkan Ekspresi" sau "Expresul Balcanilor" este un proiect inițiat de TRT în colaborare cu Căile Ferate Române și Ziraat Bank. Trenul cu același nume are nouă vagoane și transportă aproximativ 40 de persoane, de la bucătar la producător și coordonatorul de proiect, precum și tot echipamentul necesar transmisiilor. Echipa "Balkan Ekspresi" a plecat la sfârșitul lunii trecute din Ankara și va străbate pe parcursul a 50 de zile zece țări din spațiul balcanic. România a fost, după Bulgaria, a doua țară din proiect, aici, organizatorii beneficiind de sprijinul Ambasadei Turciei la București, a Consulatului General al Turciei la Constanța și de consiliere din partea Asociației "Casa turcă". Statul român a primit cu interes derularea proiectului la noi, astfel că, potrivit reprezentantului Asociației "Casa turcă", Dinci Hasan, programul și locurile pentru filmări au fost stabilite de către echipa televiziunii din Turcia potrivit recomandărilor Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Culturii.
"Inițiatorii proiectului au pornit de la premisa că în spațiul balcanic relațiile de prietenie și cele culturale sunt foarte dezvoltate și că ele pot fi un exemplu pentru celelalte zone ale lumii", a declarat pentru "Cuget Liber" Dinci Hasan.
În România au fost realizate filmări la București, dar și la Constanța, de unde ieri echipa a transmis în direct, din Portul Tomis, mai bine de o oră. Oaspeții realizatorilor programului "Balkan Ekspresi" au fost, printre alții deputatul UDTTMR Aledin Amet, care a vorbit despre felul cum sunt reprezentate comunitățile turcă și tătară în Parlamentul României, deputatul tătar punând accent pe inițiativele legislative în acest domeniu. Despre sfera religioasă a vorbit muftiul Muurat Iusuf, iar președinților uniunilor turcă și tătară, respectiv Fedbi Osman și Varol Amet, revenindu-le sarcina de a prezenta comunitățile pe care le reprezintă.
Programul a fost completat de intervenția liderului comunității turcilor din Fântâna Mare, Memet Sebatin, sat locuit în exclusivitate de etnici turci, unde, de altfel, echipa TRT a realizat și un reportaj. Sfera artistică a fost reprezentată de corul UDTR, Mehtap, și de intervenția președintei Comisiei de femei din cadrul uniunii, Melek Amet.

Ansamblul "Mugurelul", invitat special
Oaspeții speciali ai emisiunii transmise în direct de la malul Mării Negre au fost copiii din Ansamblul "Mugurelul" din Câmpia Turzii. Potrivit coordonatorului ansamblului, Ioan Mihășan, relațiile dansatorilor din Câmpia Turzii cu TRT datează din 1995, românii fiind invitați la toate festivalurile și evenimentele culturale organizate de televiziunea din Turcia. Și ieri, membrii ansamblului au făcut drumul special până la Constanța pentru a fi alături de vechile lor cunoștințe. I-au încântat pe telespectatorii din întreaga Turcie cu o suită de cântece și dansuri din Câmpia Transilvaniei.
Tot ieri, o parte a echipei de la TRT a realizat un interviu cu ministrul Culturii din România, Kelemen Hunor. Întrebările jur-naliștilor turci au vizat rolul României în menținerea elementelor culturale în spațiul european, locul culturii turce în spațiul cultural european, cum este percepută Turcia, din punct de vedere cultural, de către români, mobilitatea dintre oamenii de cultură români și turci și nivelul relațiilor în acest domeniu între cele două state.
Interviul cu oficialul român urmează să fie difuzat în perioada următoare la televiziunea din Turcia.
Aseară, trenul "Balkan Ekspresi" a pornit către Serbia urmând ca până pe 26 august când va trebui să ajungă la Istanbul, să mai poposească în Serbia, Ungaria, Croația, Bosnia - Herțegovina, Kosovo, Macedonia, Grecia.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Firefox 4 Beta, lansat pentru teste
Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Lecții de securitate pentru copii
Sâmbătă, 10 Iulie 2010
Stire din Diverse : Player pentru atehnici
Pagina a fost generata in 1.9399 secunde