Cum tratăm febra puternică, neînsoțită de alte simptome

702
Cum tratăm febra puternică, neînsoțită de alte simptome - febracopil-1342192594.jpg

Articole de la același autor

Vara, anotimpul înghețatelor, al vacanței la mare, al bălăcelii la piscină, este un lung șir de griji pentru părinți. Roșu în gât, insolație, otite, toate îi pândesc pe copiii de până în șase-șapte ani. Unii scapă mai ușor, cu un episod sau două pe sezon, alții nu se îmbolnăvesc deloc, toată vara. Dar ce ne facem atunci când, ca din senin, cel mic face deodată febră puternică, fără să fie însoțită de vreun alt simptom?

De obicei starea febrilă se instaurează seara sau peste noapte. Se poate ajunge și la temperaturi de peste 39 de grade Celsius. Interesant este că micuțul nu se plânge nici de dureri de gât ori de burtică, nici nu tușește, nici nu-i curge nasul, nu are nici stare de moleșeală. Cu toate acestea, face febră cel puțin de două ori pe zi.

"În astfel de situații, recomandăm părinților să nu intre în panică. Nu este nevoie să dea fuga la urgență. Primul lucru indicat este să-i dea copilului un antitermic, sirop sau supozitor, pe care este obligatoriu să îl aibă în casă, la orice oră. De asemenea, îl poate ajuta să-i scadă temperatura împachetându-l cu prosoape ude. Dacă febra cedează rapid este bine și s-ar putea chiar să nu mai crească din nou. În caz că reapare, se continuă cu antitermicele, eventual alternativ ibuprofen și paracetamol", ne-a declarat dr. Claudia Spiru, medic de familie.

Antitermice și multe lichide

Febra este provocată de proteinele zise pirogene eliberate în organism atunci când globulele albe luptă împotriva microbilor responsabili de o infecție. La copii, o stare febrilă este însoțită adesea de senzație de frig, de sete intensă sau de frisoane. Este bine ca să-i oferiți multe lichide copilului în această perioadă, pentru a preveni deshidratarea lui. "Evitați expunerea la soare. Lăsați-l să se odihnească și dați-i să bea multă apă, ceai, limonadă, sucuri de fructe preparate în casă. Îl vor face să se simtă mai bine, iar vitaminele vor ajuta organismul să învingă boala. Dacă nu apar alte simptome și dacă febra nu depășește 39 de grade Celsius nu trebuie să vă faceți prea mari griji. Doar dacă aceasta persistă mai mult de trei zile și observați și alte probleme, atunci prezentați-vă la medicul de familie sau la urgență. Acolo se va face un consult mai amănunțit și se va putea spune ce este de făcut. Este posibil să se recomande alte analize suplimentare pentru a se depista o infecție", a mai explicat dr. Claudia Spiru.

Numeroase infecții virale pot cauza febră fără niciun alt simptom. Există însă și infecții bacteriene mai serioase, cum ar fi meningita, infecțiile tractului urinar sau bacteriemiile care pot declanșa, de asemenea, febră puternică, fără alte simptome specifice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 14 Iulie 2012
Stire din Diverse : Prunele alungă stresul și oboseala
Sâmbătă, 07 Iulie 2012
Stire din Diverse : Târgul de fete de pe Găina
Sâmbătă, 07 Iulie 2012
Stire din Diverse : Cum să gătești crochete cu ton
Pagina a fost generata in 1.5173 secunde