Cum te ajută matematica în bucătărie

10493
Cum te ajută matematica în bucătărie - matematicabucat29-1391072823.jpg
Orice gospodină știe cât este de greu să îți amintești rețete atunci când te afli în față cu mai multe ingrediente și încerci să gătești. Atunci când cărțile de bucate nu îți sunt la îndemână și nu ai nici un calculator să cauți repede pe internet, bătrânele calcule matematice și câteva proporții îți pot fi de folos. E foarte ușor să ai rețeta în față și să gătești. Mai ales când vine vorba de aluaturi sau prăjituri unde păstrarea cantităților exacte este esențială pentru reușită. Pe măsură ce te obișnuiești cu produsele de bază poți învăța doar câteva proporții între ingredientele importante ca să poți găti ușor și alte rețete. Astfel, te vei elibera și de restricțiile rețetelor și îți vei pute pune în joc creativitatea. 


De ce proporția e mai bună decât rețeta? 


Să fii începător în bucătărie poate fi intimidant. Dar asta pentru că nu știi, probabil, că o mulțime de rețete sunt guvernate de câteva calcule matematice simple. Imediat ce le vei învăța pe acestea vei putea găti preparate surprinzătoare. De exemplu, potriviti FoodGood, dacă vei ști proporțiile clasice între făină și apă pentru un aluat de pâine vei fi liber să testezi pâine de orice tip, de la cea simplă până la cea cu semințe sau ierburi. În mare parte acesta e secretul marilor bucătari care nu își bat capul cu rețete, ci cu proporții pe care le multiplică sau le împart în funcție de câte porții au nevoie. 


Iată câteva proporții pentru preparate de bază. Pornind de la ele poți încerca o mulțime de gusturi și preparate noi. 
Pâine: 5 părți apă/3 părți făină. Adică, la 500ml apă folosești 300g făină. Va trebui să adaugi sare cât 2% din cantitatea de făină și drojdie/praf de copt sau orice alt agent de crestre în funcție de pâinea pe care o faci. Vei avea nevoie de1 linguriță de drojdie pentru fiecare 500g făină. 


Aluat de tartă/plăcintă: 3 părți făină/ 2 părți gasime/ 1 parte apă. Singurele reguli importante: grăsimea trebuie să fie foarte rece, iar aluatul trebuie lucrat cât mai puțin. 


Aluat de paste: 3 părți făină/ 2 părți ou. Cântărește oul ca să poți echivala părțile de făină necesare. Dacă ai 100g ou vei folosi 150g făină. Poți ține cont și de faptul că porția pentru o persoană se face dintr-un ou. 


Biscuiți: 3 părți făină/ 2 părți grăsime/ 1 parte zahăr. Este rețeta care se aplică la biscuiții simpli, dulci. În funcție de alte adaosuri cum ar fi ciocolată, atunci zahărul va fi redus. 


Clătite: 1 parte lichid/ 1 parte ou/ 0.5 părți făină. Poți adăuga în compoziția de clătite orice îți dorești: arome, mirodenii. 


Pandișpan/ blat prăjitură sau tort: 1 parte făină/ 1 parte grăsime/ 1 parte ou/ 1 parte zahăr. Felul în care combini ingredientele poate avea rezultate diferite. 


Brioșe/ muffins: 2 părți făină/1 parte grăsime/ 2 părți lichid/ 1 parte ou. La toate acestea se adaugă praf de copt sau bicarbonat. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 24 Decembrie 2013
Stire din Diverse : Sugestii pentru platoul cu aperitive
Luni, 27 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Vineri, 24 Ianuarie 2014
Stire din Cetățenești : Trucuri în bucătărie
Pagina a fost generata in 2.1893 secunde