Cum se conservă fasolea păstăi

388
Cum se conservă fasolea păstăi - conservarefasole-1409149937.jpg
Denumite fasole verde sau teci, păstăile sunt ideale pentru supe, garnituri sau salate. Pentru a vă bucura de ele și în anotimpul rece, conservați-le din timp prospețimea. Se cunosc două modalități de păstrare a păstăilor de fasole: congelarea și conservarea în borcan. Iată ce aveți de făcut în fiecare caz în parte, potrivit Culinar.ro:


Indiferent de metoda de conservare pentru care optați, păstăile de fasole necesită o serie de măsuri și etape de pregărire generale. Ele se culeg când fasolea este crudă (boabele sunt neformate), apoi se spală în apă rece, capetele păstăilor se rup sau se taie, după care, fiecare păstaie se taie în 2-3 bucăți (3-4 centimetri).


Păstrarea prin congelare

Congelarea este o metodă rapidă și totodată cea mai sigură de păstrare a păstăilor. Puteți să le congelați în bucătăria dumneavoastră, urmând câteva indicații simple. Pregătiți 2 oale cu apă. Puneți o oală la fiert. Adăugați 1 lingură rasă de sare și 1 linguriță de zahăr pentru fiecare litru de apă. Puneți în cealaltă oală cuburi de gheață. Adăugați fasolea în apa clocotită și opăriți-o timp de 2-3 minute. Scoateți păstăile din apa clocotită și transferați-le în apa rece. Lăsați păstăile în apa rece 5 minute pentru a-și păstra culoarea. Scurgeți păstăile bine. Umpleți pungi de câte 500-1000 de grame cu păstăi (de preferabil cu sistem de închidere). Închideți pungile și introduceți-le la congelator (-18 grade). În acest fel păstăile se păstrează pentru 12-18  luni.


Conservarea în borcan


Cu toate că este mai complicată decât congelarea, conservarea în borcan rămâne totuși o metodă la îndemână. Pregătiți borcanele pentru conservare: spălați-le, uscați-le și sterilizați-le în cuptor (12-15 minute, într-o tavă, la 180-200 de grade). Răciți-le. Încingeți cuptorul la 200 de grade. Fierbeți o oală cu apă. Umpleți borcanele cu păstăi – lăsați două degete libere până la gura borcanului. Îndesați bine pe margine păstăile cu o lingură fără să le vătămați. Adăugați 1 linguriță de sare (pentru un borcan de 750-800 ml). Turnați apă clocotită în borcane, peste păstăi (să fie total acoperite de apă). Închideți bine borcanele cu capace. (Spălați foarte bine și filetul borcanului.). Așezați borcanele într-o cratiță adâncă. Atenție la manipularea lor să nu vă ardeți. Turnați apă fierbinte printre borcane până la un deget sub capac. Acoperiți borcanele cu un prosop de pânză ud. Reduceți temperatura cuptorului la 150 de grade și introduceți cratița la cuptor. Fierbeți 40 de minute, din momentul în care apa începe să clocotească, la foc mic. Scoateți borcanele și acoperiți-le cu o pătură până a doua zi. Păstăile conservate în borcan se păstrează cel puțin 12 luni, într-un loc uscat, întunecat și răcoros (beci, cămară). Aveți grijă ca prosopul pus peste borcane, în cuptor, să fie tot timpul ud.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3338 secunde