Cum îți protejezi parchetul din casă, iarna

1015
Cum îți protejezi parchetul din casă, iarna - fondparchet27-1390835492.jpg

Articole recomandate

Observi că parchetul din camere arată din ce în ce mai rău? Nu știi ce să faci pentru a evita cauzele degradării pe viitor? Iată câteva dintre ele, precum și soluția potrivită fiecăreia, recomandată de Priceput.ro:


Indiferent dac ați instalat parchet din lemn masiv, parchet stratificat sau laminat, apa și umiditatea îl pot deteriora. Riscul de deteriorare este cu atât mai mare cu cât există toate șansele ca, atunci când intrați în casă, să aveți pe ghete sau pe cizme nu doar zăpadă curată, ci zăpadă amestecată cu substanțe anti-derapante, cum ar fi sarea. Dacă umiditatea este dăunătoare parchetului, ei bine, amestecată cu aceste substanțe corozive, va deveni cu adevărat periculoasă, atacând suprafața lucioasă a parchetului și lăsând în urmă pete inestetice. De aceea, este important ca iarna să respecți câteva reguli simple de protejare a parchetului.


Covoraș la intrare. Când covorașul de la intrarea în locuință nu este suficient de absorbant, schimbă-l cu unul de bună calitate, care să preia cât mai mult din zăpada sau apa de pe încălțăminte. Plasează chiar două covorașe la intrare: unul în exteriorul locuinței, în fața ușii de la intrare și altul în interiorul acesteia, pe holul de acces. Aceste covorașe te vor ajuta să nu intri cu încălțările murdare direct pe parchet.


Descălțarea. Toți ai casei ar trebui să se descalțe imediat după ce intră în locuință și să nu-și lase încălțările ude și murdare pe parchet. Acestea trebuie șterse cu o cârpă și puse la locul lor, în debara sau pe raftul de încălțări.


Dacă astepți musafiri, nu este politicos să-i pui să se descalțe la ușă. Foarte probabil că o vor face din proprie inițiativă, dar tu trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate. Poți așterne, de exemplu, un preș mai lung în holul de intrare. Astfel, până în momentul când musafirii intră  în camera de zi sau sufragerie, cea mai mare parte a apei și a mizeriei de pe încălțări se va îmbiba în covor. O altă soluție, dacă nu-ți plac preșurile, este să lustruiești bine parchetul cu un produs de curățat parchet emolient, protector, care să conțină ceară de albine sau ulei de in. Pelicula formată astfel pe suprafața parchetului va proteja luciul acestuia, până când vei apuca să-l cureți, după plecarea musafirilor.


Nu neglija nici bălțile de apă sau pete de pe parchet, căzute din încălțări sau de pe hainele de stradă. Acestea trebuie spălate cu apă curată, apoi parchetul trebuie uscat bine, cu o lavetă moale. Și nu uitați să mențineți umiditatea din încăperi la valori optime, între 40 și 60 % și să aerisiți zilnic încăperile. Din cauza căldurii excesive din camere și a arului uscat, parchetul poate avea de suferit.


Aspirație cu atenție


Parchetul trebuie aspirat cu multă grijă, iar dacă folosești matură, alege una fină și moale. De asemenea, nu păși cu pantofii cu toc pe parchet și solicită și musafirilor puțină atenție în acest sens. Tocurile foarte ascuțite vor lăsa urme trainice pe lemn, și nu numai, fiind nevoie de un întreg proces de refinisare. Îți va fi mai ușor dacă așezi câteva perechi de papuci de cameră la intrarea în apartament sau în camera cu podea. 


Taie unghiile animalelor 


Pisica va fi adesea tentată să își ascută ghearele, lăsând urme vizibile. Câinii produc zgomot foarte puternic atunci când pășesc pe podea și, de asemenea, o vor zgâria. Este indicat să restricționezi accesul câinilor în aceste camere. 


Stabilizează mobila fixă 


Improvizează un suport din plastic, cauciuc, material textil sau nailon pentru fiecare dintre picioarele obiectului de mobilier. Acesta va face o priză mai bună cu lemnul și va împiedica alunecarea mobilei sau mișcarea acesteia. Indiferent de material, decupează o bucată puțin mai mare decât suprafața piciorului mobilei, pentru a da stabilitate și a evita ca acesta să se miște și mai tare decât înainte. În magazinele de mobilă sau de bricolaj găsești produse similare la set, însă va trebui să fii sigur că dimensiunea acestora este potrivită pentru mobila ta. 


Facilitează mișcarea obiectelor utilizate frecvent 


În cazul pieselor de mobilier pe care le muți des (scaune, măsuțe, birou de calculator, noptiere) este bine ca acestea să fie prevăzute cu rotițe. Așadar, da o fugă la cel mai apropiat magazin de bricolaj și achiziționează câteva. Le găsești din diferite materiale și, bineînțeles, în diferite dimensiuni. În cazul scaunelor din lemn este bine să finisezi capătul picioarelor cu șmirghel fin și să aplici două straturi de lac pentru lemn. Impactul cu podeaua va fi mult mai fin și vei evita zgârierea suprafeței. Verifică starea lacului periodic și reia procedeul în caz că lacul s-a erodat. Respectând aceste recomandări, te vei bucura de un parchet frumos cât mai mult timp.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 28 Ianuarie 2014
Stire din Diverse : Sfaturi despre ghivecele pentru plante
Marţi, 28 Ianuarie 2014
Stire din Diverse : Cum să dai, subtil, culoare casei
Marţi, 28 Ianuarie 2014
Stire din Diverse : Cum întreții chitul de rosturi
Pagina a fost generata in 3.3125 secunde