Cum îi ferim pe cei mici de alergiile alimentare

871
Cum îi ferim pe cei mici de alergiile alimentare - alergii-1327676398.jpg
Alergiile la diverse alimente sunt frecvent întâlnite în rândul copiilor. Chiar dacă aceste reacții ale organismului dispar, de regulă, pe măsură ce copiii cresc, trebuie tratate la timp și corespunzător pentru a preveni eventualele complicații.

Alergia alimentară reprezintă un răspuns imun al organismului, declanșat de un anumit fel de mâncare sau băutură, aflăm de la dr. Cristina Mihai, șeful Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Constanța. "Alergiile pot fi provocate și de anumiți aditivi alimentari, suplimente alimentare sau chiar și de guma de mestecat. Reacția apare la interval de minute sau ore din momentul în care produsul alimentar a fost consumat, atins sau inhalat", spune medicul pediatru.

Dr. Mihai a precizat că aproximativ cinci la sută dintre copii sunt diagnosticați cu alergii alimentare și că mai mult de 90 la sută dintre cazurile raportate de către pacienți sau părinți se dovedesc a fi cu totul alte afecțiuni.

La ce vârstă pot apărea primele probleme

Primele alergii se pot dezvolta la bebeluși odată cu expunerea la laptele de vacă, la preparatele din acest produs sau la ou. "După vârsta de șase luni, când micuții primesc pâine sau biscuiți, aceș-tia pot avea reacții alergice la gluten. Totodată, când sunt un pic mai mărișori și primesc alune sau alimente cu conser-vanți, coloranți sau aditivi, pot să apară alergii alimentare", spune șeful Secției de Pediatrie.

Dr. Cristina Mihai a ținut să precizeze că alergia alimentară se declanșează nu doar după ce alimentul a fost consumat, ci și dacă a fost atins sau doar mirosit. "Un copil căruia i se face baie cu ou adăugat în apă, așa cum se mai practică încă la noi, poate dezvolta alergie la ou", a menționat medicul pediatru.

Cum reacționează copiii la alergiile alimentare

În general, doctorii recomandă părinților să se prezinte la medicul de familie sau în serviciul de urgență al unităților sanitare, încă de la primele semne că cel mic are reacții alergice la un aliment. "Printre simptomele care pot apărea se numără erupții cutanate, edeme alergice, rinita, astm sau șoc anafilactic", ne informează dr. Cristina Mihai, șeful Pediatriei SCJU Constanța.

Medicul a precizat că investigațiile amănunțite sunt indicate în cazul în care simptomele se repetă odată cu expunerea la același alergen alimentar sau în caz de șoc anafilactic. Reacția anafilactică poate pune în pericol viața bolnavilor, de aceea este important ca părinții să cunoască simptomele alergiilor.

"Copiii alergici pot avea mâncărimi, urticarie, tegumentele înroșite, senzație de mâncărime în gât, respirație dificilă, tuse sau senzație de sufocare. Cei mici mai pot prezenta crampe și dureri abdominale, greață, vărsături, diaree, dar și confuzie mentală, anxietate, letargie și convulsii", a mai declarat pediatrul.

Ce alimente provoacă reacții alergice

Sugarii și copiii mai mici sunt cei mai expuși alergiilor alimentare din cauza imunității scăzute a organismului lor. "În special, dacă unul din părinți sau alți membri ai familiei au suferit de rinită alergică, astm sau alergie alimentară, copilul respectiv poate avea un risc pentru dezvoltarea reacțiilor alergice", spune dr. Mihai. De aceea, copiii trebuie feriți de alimentele care cauzează cele mai multe dintre alergiile la mâncare. Este vorba despre lapte, ouă, alune, soia, făină, pește sau fructele de mare. Mai mult, trebuie evitată expunerea celor mici și la alergenii non-alimentari, cum ar fi praful, mucegaiul, polenul și animalele de casă.

Doctorul specialist ne-a mai spus că multe dintre alergiile alimentare apărute în copilărie la proteinele de vacă sau la ou, tind să se rezolve spre vârsta adolescenței, deoarece apare fenomenul de toleranță a organismului la alergen. "Cu toate acestea, unele alergii alimentare persistă toată viața. Precum alergia la alune și alergiile alimentare apărute la vârsta de adult", a precizat medicul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 28 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce este candidoza  bucală?
Pagina a fost generata in 0.3836 secunde