Cum era organizată prostituția la Constanța în urmă cu 100 de ani

1759
11

Articole recomandate

Când în urmă cu 100 de ani, dr. Eraclie Sterian scria lucrarea "Educația sexelor" referindu-se la "așezămintele de profesiune" spunea că acestea "trebuie păstrate ca o trebuință socială, iar societatea este datoare să se îngrijească foarte de aproape de ele, ca din împlinirea unei nevoi firești, tânărul să nu capete vreo turbare adâncă a corpului său, care să-i vatăme sănătatea pentru un timp mai mult sau mai puțin lung. Prostituțiunea trebuește deci să fie socotită în rândul îndeletnicirilor sociale, mai bine zis ca un articol de primă necesitate. Ea să fie ocrotită și supravegheată, întocmai după cum face comuna cu chestiunea apei, a pâinei și a produselor alimentare".


Dacă în Capitală, la vremea când dr. Sterian scria acele rânduri erau înregistrate circa 400 de prostituate, la Serviciul de Moravuri al Constanței figurau 600. Prostituatele de stradă erau considerate femeile care aveau deja o cerere la Serviciul de Moravuri, însoțită de certificatul de naștere, buletinul și carnetul de prostituată cu fotografia. Ele aveau voie să patruleze doar noaptea, individual, între orele 8 și 11. "Este de datoria statului să dea o temeinică organizație sanitară caselor de toleranță, dându-le în supravegherea medicilor specialiști. Răspunderea medicului să fie așa încât în cazuri de infracțiuni de serviciu - neexaminare la timp - în cazuri de mituire, să fie dat judecății, spre a-și primi maximul pedepsei unui funcționar abătut de la datorie", scria același dr. Eraclie Sterian


Și-acum, ca și în urmă cu 100 de ani, prostituția pe litoral cunoștea o adevărată… explozie în special pe perioada sezonului estival. Pe străzile Cuza Vodă, Tache Ionescu și Bulevardul Ferdinand din Constanța existau trei mari case de prostituție, a căror activitate devenea extrem de intensă, fapt ce deranja vecinii. Primul Regulament pentru Administrațiunea interioară a Comunei urbane Kustenge, în care mai multe capitole se refereau la prostituție datează din anul 1879. Conform actului, doar femeile erau cele care aveau voie să deschidă o casă de prostituție, dar se obligau să înainteze în prealabil o cerere comisarului și medicului orașului și să declare locul unde o va deschide. Aceste case nu puteau funcționa în apropierea bisericilor, școlilor, grădinilor publice, hotelurilor, birturilor, cârciumilor, cafenelelor și restaurantelor. Cea mai zgomotoasă casă a fost, conform documentelor vremii, cea de pe strada Tache Ionescu. Ea aparținea unei unguroaice pe nume Eva Litman, ale cărei fete invitau non-stop bărbații înăuntrul casei. Acest deranj nu a durat foarte mult timp. Femeile au fost mutate de administrație pe străzile periferice ale orașului (Strada Ardealului și Strada Industriei).


Femeile trebuiau să își facă vizita medicală o dată pe săptămână, chiar dacă erau patroanele caselor de prostituție. De asemenea, acestea aveau obligația de a nu ieși la ferestrele caselor de prostituție, de a nu se îmbrăca indecent sau de a nu face zgomot cu bărbații care frecventau astfel de localuri. Dr. Sterian povestește la ce tertipuri apelau acestea: "Multe femei publice își fac irigațiuni cu apă în care au topit piatră acră, aceasta pentru a face ca intrarea vaginului mult hărțuită de atâția clienți să se facă iarăși prielnică, strâmtându-se, spre a se oferi împrospătată noului sosit". Casele de prostituție nu puteau fi închise decât cu acordul primarului comunei. În anul 1930, a fost adoptată o lege sanitară care scotea casele de prostituție în afara legii, dar îngăduia femeilor să se prostitueze pe cont propriu, cu condiția să fie sănătoase și să aibă vizita me-dicală.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
petrica
23 august 2014
acum

acum este organizata de circarul mAZARE

admirator
23 august 2014
corect, petrica!

si nu le mai obliga la controale medicale... si nici la palta impozitului...normal, se ia caimacul primarelui!

Un cititor
23 august 2014
Paranoici

@PETRICA@ADMIRATOR Paranoia, baieti! Asa se numeste boala voastra!

zoro
23 august 2014
civilizati

Mai civilizati decat in vremurile noastre...

spartan
23 august 2014
fete

duceti-va pe varianta

petrica
23 august 2014
macar

ptr. paranoic cap ai minte nu mai trebuie dar probabil ca lingi CUR la primar si cel putin nu ai taria de caracter sa i-ti dai numele Boule!!!!!!

Alt cititor
23 august 2014
Despre paranoici...

Quod erat demonstrandum!

Răspuns la: macar
Adăugat de : petrica, 23 august 2014
ptr. paranoic cap ai minte nu mai trebuie dar probabil ca lingi CUR la primar si cel putin nu ai taria de caracter sa i-ti dai numele Boule!!!!!!
petrica
23 august 2014
mila

i-mi este mila de cei doi cititori lasi si ipocriti macar stiti ca astazi se implinesc 70 de ani de cand Romanii au intors armele impotriva fascistilor?

Un cititor
23 august 2014
Bravo Petrica!

Stiu Petrica. Vinovat a fost si atunci primarul. De ce? Doar tu stii!

admirator
24 august 2014
nu mai fiti ipocriti!

Cand primarele face sistematic numai reclame cu tenta sexuala, cand are un hotel in Mamaia (cu ce bani l-o fi ridicat?), cand e insotit permanent de turme de tinere, cand spune si la gradinita ca fetele or sa cadda pe spate, voi veniti sa spuneti ca nu-i adevarat! Primarele vostru, toata ziua pe care alegorice ce fete seminude, e un sfant. Si noi suntem paranoici... Siktir! In ceea ce priveste povestea cu piatra acra, e bine ca tinerele mai... exersate, sa nu o incerce. Efectul descris este adevarat, organul dvs. devine mai strins decat era cand erati fete mari. Dar splaturile repetate cu piatra acra sau zeama de lamiie (sau alte substante astringente cu acelasi efect) duce le pierderea sensibiltiatii in zona. Iar placerea actului sexual se diminueaza sensibil, in timp. Asa ca aveti grija...

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 23 August 2014
Stire din Sport : Triathlon "fără stres", la Olimp
Sâmbătă, 23 August 2014
Stire din Sănătate : Cine sunt "salvamoroșii" de pe litoral
Pagina a fost generata in 2.4722 secunde