CeBIT 2013. Greii de pe piața IT și-au arătat "puterea de calcul"

444
La începutul acestei luni, orașul Hanovra (Germania) a găzduit ediția 2013 a celui mai mare și important târg IT&C din lume, CeBIT. Numărul companiilor participante a fost de peste 4.000 din 70 de țări, din care în jur de 200 de start-up-uri, iar în ceea ce privește vizitatorii, aceștia au provenit din peste 120 de țări. România a participat cu un stand propriu, unde au fost găzduite 19 companii, iar alte șapte companii au avut un stand individual.


Cătălin Anghel, director de Vânzări la Crucial Systems Constanța, unul dintre cei mai mari integratori de sisteme și soluții IT complexe din Dobrogea, și specialist în domeniul IT de mai bine de 18 ani, a fost unul dintre vizitatorii CeBIT din acest an. El a avut amabilitatea de a răspunde pentru "Cuget Liber" la câteva întrebări legate de vizita sa la Hanovra și de a ne împărtăși detalii din experiența și informațiile dobândite acolo. 


- Care a fost prima impresie pe care ați avut-o când ați pășit pe acel imens tărâm dedicat lumii digitale? 
- Despre CeBIT pot să vă spun că am rămas impresionat de mărimea lui: peste 15 hale pline de tehnologie. Imaginați-vă că una singură era cât toată expoziția românească CERF de pe vremuri. Foarte mulți vizitatori din toată lumea - erau veniți și din SUA sau Japonia, dar mai ales din China. Mai presus de toate, foarte multă lume interesată de soluțiile prezentate la CeBIT. IT manageri sau directori de companii în căutare de soluții moderne de a conduce afacerile de la distanță. Oameni care vor să-și protejeze infrastructura cu soluții de securitate sau cu tehnologie de ultimă generație. 


- Care au fost expozanții evidențiați în acest an, cei care au reprezentat principalele atracții? 
- Impactul principal a fost pe greii din zona IT: IBM, Oracle, SAP, Microsoft, Fujitsu, Dell, dar și pe tigrii Samsung, companii de telefonie puternice din Europa sau soluții de securitate ESET, Symantec sau producători locali care cresc. Standuri cu multă interacțiune cu demo-uri live, cu produse expuse spre testare și folosire sau demo la softurile cele mai noi. Cu majoritatea dintre ei avem relații de parteneriat și colaborare în cadrul a numeroase proiecte, iar cu tigrii noi vom semna după CeBIT contracte de reprezentare în România.


- Sunt convins că au fost multe aspecte și prezentări interesante, însă personal ce v-a atras atenția cel mai mult din ceea ce ați văzut acolo? 
- Cel mai mult m-a impresionat interesul acordat în Europa pentru acest târg de tehnologie. Astăzi, când criza cuprinde toată lumea, unii înțeleg să-și protejeze investițiile cu cea mai nouă tehnologie, să investească în continuare în IT, să inoveze. O calitate înaltă aveau și prezentările de soluții de la fiecare stand - interactive, cu speakeri carismatici și care își prezentau produsele și serviciile cu pasiune și entuziasm.


- Un astfel de eveniment arată publicului direcția spre care se îndreaptă evoluția tehnologică, atât în viitorul apropiat, cât și cel îndepărtat. Care au fost trend-urile dictate la CeBIT în acest an și în ce direcție credeți că ne îndreptăm?
- Ne îndreptăm spre Cloud. Toată lumea avea cuvântul "cloud" atașat la cam orice produs, totul "în nori" și totul la dispoziția ta, la orice oră. Produsele și soluțiile menite să rezolve ușor cerințele clienților, în forme grafice, ușor de prezentat și cu raportări destul de detaliate. În domeniul consumer - tableta este cea care va domina vânzările din viitorul apropiat, soluțiile de securitate vor crește, iar soluțiile de CRM (Customer Relationship Management) sunt apreciate în lupta pentru păstrarea clienților. 


- Cât de mult îl ajută vizita la un astfel de târg pe un om de afaceri român, implicat în businessul IT, așa cum sunteți dvs.?
- Informația este la baza alegerii deciziilor corecte și acolo era informație de ultimă oră. Recomand firmelor care vor să facă achiziții de tehnologie informatică să se informeze de la CeBIT. Iar firmelor de IT să folosească acest târg pentru a-și actualiza soluțiile din portofoliu. Provocările proceselor de management din toată lumea pot fi rezolvate doar cu ajutorul deciziilor luate în timp real, iar IT-ul ne ajută la acest aspect.


- La CeBIT 2014 veți participa și dvs. în calitate de expozant? Dacă da, ce veți avea de prezentat? 
- Impresionat de forfota de la acest eveniment, îmi propun să mergem cu stand la viitoarea ediție, mai ales că dezvoltăm o aplicație SaaS (Software as a Service) de management al condominiilor și Asociațiilor de Proprietari. Ca să fac o scurtă prezentare, este vorba despre locatari și administratorii de bloc. Pe de o parte, pentru locatari asigură o viziune de ansamblu, transparentă și ușor de înțeles referitoare de cheltuielile asociației de locatari, iar pe de altă parte, pentru administrator - îi ușurează munca prin evidența încasărilor și cheltuielilor la nivel de persoană, grup de apartamente, condominiu și generare de rapoarte (situații contabile, avizier, situații de plată, etc.) Folosim această oportunitate ca să putem testa soluția noastră și pe alte piețe. Vă așteptăm pe aloca.ro pentru a încerca gratuit funcționalitățile. 


- Văzând ce presupune un astfel de eveniment și factorii pe care îi implică, vorbind aici de marii jucători de pe piața IT mondială, credeți că România ar putea găzdui ceva similar sau chiar o ediție CeBIT, în următorii ani? 
- România nu cred că are infrastructura necesară astăzi și nici pe viitor nu cred că face față. În perioada târgului, în Hanovra se dublează numărul de locuitori și vorbim de 7 - 800.000 de locuitori, poate chiar și un milion. Asta înseamnă aeroport, locuri de cazare, infrastructură rutieră, autobuze, etc. Asta ca să nu mai vorbim de halele propriu-zise, ce ar trebui construite… Poate doar o versiune pentru Europa de Est, păstrând proporțiile. 


- Nu vă intrigă faptul că, dată fiind viteza cu care evoluează tehnologia și că într-adevăr deja am ajuns să trăim în filmele SF pe care le vedeam în urmă cu mai mulți ani, încă folosim benzina? 
- Voi răspunde cu un singur cuvânt: Tesla! Ne auzim peste câțiva ani! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9142 secunde