Atlas, robotul-Terminator creat pentru armata americană

125
Atlas, robotul-Terminator creat pentru armata americană - stireatlas-1373820693.jpg

Articole recomandate

Realizat împreună cu agenția americană DARPA și Boston Dyna-mics, Atlas este cel mai avansat robot umanoid de până acum. Măsurând 1.88 metri înălțime și 150 kg, robotul cu aspect impunător va avea de îndeplinit misiuni dintre cele mai riscante, cum ar fi dezamorsarea bombelor și curățarea zonelor contaminate radioactiv. 

Construit pe un cadru metalic foarte rezistent, cu mobilitate asigurată de 28 articulații hidraulice, robotul controlat de un computer de bord performant dispune de vedere stereoscopică și sistem LIDAR (radar pe bază de lumină) pentru orientare precisă în locații cu multe obstacole de evitat. Echipat cu membre extrem de avansate, robotul poate copia aproape orice fel de mișcare, iar mâinile cu degete complet articulate pot îndeplini cu ușurință activități complexe, cum ar fi acționarea butoanelor și comutatori din centrala atomică Fukushima. 

Deși prototipul încă este atașat unui cordon de alimentare, potrivit specificațiilor robotul Atlas va fi complet autonom, dispunând de propria sursă de energie și pompă hidraulică pentru acționarea articu-lațiilor. Astfel, versiunea finală a robotului va putea colinda oriunde îi dictează calculatorul de bord. Momentan fără software de control, Atlas va fi invitat special la competiția DARPA Robotics Challenge (DRC) din luna decembrie 2013, unde mai multe echipe îi vor echipa creierul electronic cu software de creație proprie, permițându-i să concureze într-o serie de teste care copiază scenarii ce pot fi întâlnite în situații de criză. 

Echipa câștigătoare va fi recompen-sată cu un premiu de 2 milioane dolari din partea agenției DARPA și un contract pentru furnizarea software-ului care va guverna creierul electronic al robotului Atlas, după ce acesta va intra în producție de serie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.8715 secunde