Ziua Internaţională a Marionetei, sărbătorită şi la Constanţa

294
Ziua Internaţională a Marionetei, sărbătorită şi la Constanţa - marionete-1616339819.jpg

Articole de la același autor

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” a sărbătorit în cursul zilei de ieri, 21 martie, Ziua Internaţională a Marionetei, ocazie cu care a organizat un scurt moment artistic online, dedicat viitoarei premiere pe care instituţia a pregătit-o pentru public, „Hansel şi Gretel”. Această dată este una specială pentru teatrele de păpuși de pretutindeni, dar și pentru marionetiști, actorii mânuitori, acești magicieni, care cu puteri speciale ce dau viață marionetelor, aducând bucurie pe chipurile copiilor din toată lumea.

„Ziua Mondială a Marionetei se celebrează începând cu anul 2003 din inițiativa UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetei). Aceasta reprezintă o ocazie minunată de a aduce un omagiu artei păpușărești, o artă milenară, de o bogăție culturală extraordinară prin abilitățile gestuale subtile, jocul dintre mișcare și iluzie, dintre lumini și umbre, costumele, forma și sculptură, arta de a pune în scenă, de a contura, de a crea simboluri, măiestria tehnicii și poezia acestei arte.

Arta mânuirii păpușilor este o artă universală, o artă completă. După cum spunea și Paul Claudel, marionetele sunt cuvinte ce prind viață. Pe parcursul unui spectacol, ele pot reda realitatea cotidiană, dând viață unor povești și povestiri clasice/ universale”, a declarat Audrey Azoulay, Director General UNESCO.

Din păcate, spun artiştii din întreaga lume, pandemia aceasta le-a reamintit cât de mult avem nevoie de puterea incredibil de creativă a marionetelor. Din păcate, mulți actori păpușari din toată lumea au fost privați în această perioadă de munca lor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2845 secunde