Din pricina pandemiei Covid-19

Ziua Imnului Național nu este sărbătorită, anul acesta

184
Ziua Imnului Național nu este sărbătorită, anul acesta - ziuaimnuluisursaunirea-1595955707.jpg

Articole recomandate

În fiecare an, la data de 29 iulie, se sărbătorește Ziua Imnului Național al României - "Deșteaptă-te române!".

Potrivit reprezentanților Muzeului Marinei Române, primul imn de stat al României a fost adoptat în 1862, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. În urma unui concurs care avea ca premiu 100 de galbeni, piesa compusă de Eduard Hubsch, "Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei Sale Prințul Domnitor", a fost aleasă câștigătoare și a fost folosită fără versuri până în 1881. Piesa este cunoscută și în zilele noastre în forma marșului de întâmpinare al armatei care se aude în ceremoniile de întâmpinare a delegaților oficiale.

Muzeografii spun că, la originea compoziției imnului național de astăzi, "Deșteaptă-te române", stă poemul patriotic "Un răsunet", operă a lui Andrei Mureșanu, pe o melodie aleasă de Anton Pann, publicat în numărul iunie-iulie al suplimentului "Foaie pentru minte, inimă și literatură" din anul 1848.

"Se cunoaște faptul că piesa a fost cântată în timpul celor mai grele conflicte în care a fost implicată țara noastră: Războiul de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial, cel de-Al Doilea Război Mondial, dar și la Marea Unire din anul 1918.

După instaurarea regimului comunist și până la Revoluția din anul 1989, imnul a fost interzis de către autorități. După acea dată, însă, a fost ales ca Imn Național al României, așa cum s-a întărit și prin Constituția din anul 1991.

Din păcate, în acest an, nici Ziua Imnului Național nu poate fi sărbătorită la nivelul meritat, din cauza restricțiilor impuse de pandemia Covid-19. Cu toate acestea, Muzeul Național al Marinei Române își face datoria de onoare de a readuce în atenția publicului această sărbătoare extrem de importantă pentru poporul nostru", au precizat specialiștii Muzeului Marinei Române. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3878 secunde