Ziua Dobrogei sărbătorită la Muzeul de Artă

292
Ziua Dobrogei sărbătorită la Muzeul de Artă - muzeuldearta71621538183-1636844264.jpg
Muzeul de Artă Constanța sărbătorește duminică, 14 noiembrie 2021, Ziua Dobrogei. Cu acest prilej, muzica clasică și arta vizuală se vor reuni în secția de sculptură a instituției de cultură constănțene, conform unei tradiții care s-a instituit de mai mulți ani. Acordurile muzicale și sculptura vor invita publicul iubitor de artă într-un periplu prin spațiul dobrogean, care va revela un fragment din viața locuitorilor Dobrogei, pe care sculptorul Ion Jalea a surprins-o în creațiile sale.

Autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziții alegorice, sculptorul Ion Jalea s-a născut la Casimcea, în județul Tulcea și a sculptat toată viața doar cu o mână, deoarece și-a pierdut mâna stângă, încă din tinerețe, în Primul Război Mondial. Locul în care s-a născut și amintirile legate de primele creații artistice l-au determinat pe sculptorul dobrogean să rămână atașat de meleagurile natale pentru toată viața sa. Cultul pentru formă și observarea realității, în special a figurii umane, inspirate nu de puține ori din dimensiunea rurală a vieții dobrogene, au stat la baza viziunii sale creatoare.

Legătura cu ținutul dobrogean avea să fie demonstrată de artist printr-o serie de portrete sau sculpturi de mici dimensiuni, în care trăsăturile, portul sau ocupațiile locuitorilor s-au materializat în adevărate studii antropologice. Lucrări, precum Lăptărese, Prășitoare, Femei la semănat, Oameni cărând saci, Portret de fată, revelează măsura dragostei pe care artistul o purta oamenilor simpli, din rândul cărora el însuși provenea. Figuri înșiruite, ce par să repete un ritm al muncii grele, sunt, pentru artist, mai degrabă simboluri decât persoane anume. Cu portretele abia schițate și trupurile împovărate de muncă, ele reprezintă un fragment din viața aspră a locuitorilor Dobrogei.

Colecția de sculptură, aflată în Muzeul „Ion Jalea”, secție a Muzeului de Artă din Constanța, este formată din peste 200 de lucrări donate de sculptorul dobrogean și familia sa instituției de artă constănțene. Cu ocazia Zilei Dobrogei, publicul va avea acces on-line la expoziția permanentă cu lucrările aflate în patrimoniul muzeului constănțean, pe ritmurile creației muzicale camerale intitulată „Cocoșul”, compusă de maestrul Ulpiu Vlad, sub inspirația operelor sculptorului Constantin Brâncuși. Lucrarea, compusă special pentru violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, face parte din Proiectul „Music 4 All”, susținut de Secretariatul General al Guvernului României, în cadrul programului de proiecte dezvoltate de Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară.

Evenimentul este realizat de Muzeul de Artă Constanța în colaborare cu Asociația Culturală Innovarte din București.

           

Înregistrarea realizată de cei doi muzicieni, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în spațiile muzeului de sculptură constănțean, în scenariul și regia producătorului Mihai Toma, va fi disponibilă publicului, în premieră, duminică, 14 noiembrie 2021, de la ora 12.00, pe conturile de Facebook ale instituției de artă constănțene și ale celor doi artiști. Difuzarea acestui eveniment cultural-artistic se va realiza doar on-line, urmare a situației epidemiologice cu care ne confruntăm.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8664 secunde