Ziua Culturii Naționale, celebrată prin literatură și muzică, la Universitatea "Andrei Șaguna"

95
Șaguniștii constănțeni au sărbătorit Ziua Culturii Naționale prin ședința Cenaclului "Astra Șagunistă", care a avut, de această dată, două teme importante: ziua nașterii marelui poet al românilor, Mihai Eminescu, și Centenarul Marii Uniri de la 1918.

Studenții și profesorii Universității "Andrei Șaguna" au avut invitați de marcă, printre care s-a numărat profesorul universitar doctor Nuredin Ibram, colaborator al universității noastre încă de la înființare și partener în numeroase evenimente culturale găzduite de noi.

Dobrogea fiind un spațiu multietnic și multiconfesional, a fost oportun ca întâlnirea prilejuită de Ziua Culturii Naționale să aibă și o latură multiculturală. În acest context, profesorul Ibram a vorbit despre "Eminescu în cultura tătară" și a recitat, în limba maternă, poezii ale poetului național, traduse chiar de domnia sa. Poeziile au fost recitate și în limba română, de profesorul Luciana Șerban.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Cenaclului constănțean "Glykon", al cărui președinte este poetul Eduard Zalle, absolvent al Facultății de Jurnalism a Universității "Andrei Șaguna" cu o lucrare de licență intitulată "Eminescu și monarhia". El și-a urmărit și cu această ocazie tema preferată, vorbindu-le colegilor șaguniști despre publicistica eminesciană și despre rolul Casei Regale în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.

Cei prezenți au subliniat rolul Reginei Maria în consfințirea Marii Uniri prin Tratatul de la Trianon, iar președintele UAȘ, prof.univ.dr. Aurel Papari a adus în discuție propunerea înaintată administrației locale de către șaguniști, de acordare a denumirii Trianon parcului de lângă Colegiul Național "Regina Maria". Inițiativa a fost aplaudată de cei prezenți și considerată ca inspirată și oportună.

Creații literare originale au fost prezentate atât de studenți ai UAȘ, cât și de membri ai Cenaclului Glykon, printre care se numără și elevi.

Momentele de muzică folk, dăruite celor prezenți de artiștii Mariana Butnaru, Laurențiu Marinescu și Walter Ghicolescu, au punctat emoțional întâlnirea de vineri. Cei mai tineri au avut prilejul să audă pentru prima dată "Dor de Eminescu", "Eminescu să ne judece" și cântece pe versuri de Mihai Eminescu, iar cei maturi și-au adus aminte cu nostalgie de versuri binecunoscute, precum "Într-o lume relativă,/ Ce-a făcut și-a desfăcut,/ Eminescu-i remușcarea/ Dorului de absolut", versuri ce descriu inspirat sentimentele românilor față de poetul lor național.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9819 secunde