Ziua Culturii Naționale. Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural

264
Ziua Culturii Naționale. Cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural - ziuaculturii-1578354587.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna viitoare, la data de 15 ianuarie (ziua nașterii lui Mihai Eminescu) se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Cu această ocazie, Asociația "Casa Mării Negre" vă invită la o dezbatere tematică privind șansele și formele culturii în contemporaneitate, în particular în spații periferice. De această dată, a declarat președintele acesteia, Dorin Popescu, publicul este așteptat  la o discuție, fără inhibiții sau anxietăți, despre cultura ca țintă a (și beneficiar al) proiectelor/inițiativelor administrației centrale și locale.


"În acest an, vă invităm la cea de-a treia ediție a mesei rotunde informale anuale pe teme privind cultura națională la Constanța. Ediția 2020 se va desfășura sub motto-ul «Cămașa lui Nessus, centură de castitate sau mantie de vreme rea? Rolul administrației în proiectele și proiecțiile culturale ale comunității»", a declarat Popescu. Dezbaterea va avea loc miercuri, 15 Ianuarie, începând cu ora 12.00, la sediul asociației, din bulevardul Mamaia nr. 203. 


Principalele teme de reflecție/interogație se vor referi la cât de departe este Tomisul de Europa în plan cultural, care sunt proiectele care pot resuscita cultura la Tomis sau cum poate performa administrația locală în domeniul cultural. Totodată, invitații vor afla care sunt șansele/perspectivele și mecanismele de coagulare, la Tomis, a  inițiativelor paradigmatice în plan cultural. 


"În calitate de organizator al dezbaterii, în contextul în care asociația noastră își asumă în continuare roluri de factor coeziv al culturii în Constanța, vă invităm, totodată, să participați la celebrarea Zilei Culturii Naționale în fața statuii lui Mihai Eminescu, care va avea loc, sub forma unei întâlniri informale, în ziua de miercuri, 15 ianuarie, ora 10.00, la statuia lui Mihai Eminescu de pe faleza Cazinoului Constanța, unde va avea loc o depunere de flori și un scurt moment liric. De Ziua Culturii Naționale, o discuție informală privind formele de viață culturală la Tomis este binevenită, chiar obligatorie, pe fondul consolidării percepției (auto)izolării spațiului cultural și spiritual tomitan de proiectele spirituale paradigmatice produse/gestionate în restul României. În locul unor evenimente pozitiviste/festiviste, preferăm privirea îndrăgostită, deci critică asupra obiectului iubirii noastre (cultura la Tomis) și vă propunem o discuție dezinhibată privind cauzele și remediile eșecurilor culturii Tomisului. Toți participanții sunt invitați să aducă o floare pentru a fi depusă la monument", a completat președintele Asociației "Casa Mării Negre".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0172 secunde