Zeița Nemesis, înfățișată în format 3D, la Muzeul de Istorie

266
Zeița Nemesis, înfățișată în format 3D, la Muzeul de Istorie - zeitanemesissursawordpress2-1595431386.jpg

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța vă invită să vizionați, în format 3D, profilul zeiței Nemesis. Reamintim că aceasta este doar una dintre cele peste 120 de artefacte aflate în patrimoniul muzeului din vechea cetate a Tomisului și cel din Ruse (Bulgaria).

Nemesis era considerată, în mitologia greacă, zeița răzbunării, cea care pedepsea mereu crimele, conservând și supraveghind ordinea și echilibrul în univers sub raportul moral, prin cântărirea riguroasă a fericirii și nenorocirii umane.

Grecii spuneau că Nemesis veghea asupra tuturor ființelor și lucrurilor, adică avea grijă la păstrarea măsurii în toate. Pe de altă parte, se spune că ea pedepsește orgoliul sau credința umană, că omul își poate depăși condiția cosmică, implicit faptele omenești comise cu intenția de a modifica ordinea naturii. În diferitele sculpturi realizate de-a lungul timpului, Nemesis este înfățișată ca o femeie serioasă, cu un bici, o sabie, o pereche de hățuri sau o balanță în mâna stângă.

Totodată, ea este numită și Rhamnusia, de la un templu și o statuie a sa din Rhamnus, un sat din partea nordică a Africii. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4524 secunde