Vor reduceri nelimitate la CFR. Ce beneficii au studenții din Europa la transportul pe cale ferată?

1078
Vor reduceri nelimitate la CFR. Ce beneficii au studenții din Europa la transportul pe cale ferată? - fotofondreduceristudenti1-1565364242.jpg

Articole de la același autor

Studenții din țara noastră se consideră nedreptățiți de stat prin faptul că se dorește reducerea beneficiilor de care se bucură la transportul feroviar. Reprezentanții tuturor ligii studenților au anunțat că se opun unei asemenea măsuri și arată că există facilități similare în toate statele Uniunii Europene și în alte state ale continentului.

"Nicăieri nu există vreo limitare a beneficiilor la un număr fix de călătorii sau în funcție de performanțele academice ale studenților", susțin tinerii. Aceștia propun chiar extinderea beneficiilor și pentru studenții care urmează o specializare la frecvență redusă, de două, trei zile pe săptămână, aceștia fiind de cele mai multe ori chiar tineri din mediul rural care ajung să facă naveta pentru a putea avea studii superioare, precum și pentru doctoranzii la frecvență redusă, care urmează, de fapt, în România același program ca doctoranzii la zi, numai că nu au obligații didactice și nici bursă, dar au același obligații de cercetare.

În statele membre ale Uniunii Europene, studenții primesc numeroase beneficii, tocmai pentru a-i încuraja să-și lărgească orizonturile și să-și continue studiile. În Belgia, de exemplu, studenții au până la 50% reducere, putând să aleagă dintr-o gamă largă de oferte; există și carduri prin care în schimbul a 50 de euro, pot avea 10 călătorii pe orice distanță. În Cehia, elevii și studenții între 18 și 26 de ani au reducere 75% pentru un număr nelimitat de călătorii la clasa a II-a.

În Danemarca, stat ales de mulți tineri români pentru a merge la facultate, studenții trebuie să achiziționeze un card special la prețul de 180 coroane (circa 115 lei), prin intermediul căruia au reduceri cuprinse între 25 și 50%, în funcție de rute; totodată, reducerea de 50% se aplică la mâncarea și băuturile care pot fi servite în vagoanele-restaurant, precum și la amenzile pe care le-ar putea primi studenții care călătoresc fără bilet. Pe trenurile internaționale operate de căile ferate daneze, studenții se bucură de 25% reducere.

Beneficii în toate țările UE

În Franța, studenții și elevii au reducere de 50% la transportul feroviar, care poate fi cumulată cu alte oferte astfel încât biletul să fie aproape gratuit. În Olanda, unde, de asemenea, studiază foarte mulți tineri români, studenții și elevii pot opta între două tipuri de legitimație (card), prin care pot avea transport gratuit în timpul săptămânii și reducere 40% în weekend, vacanțe și sărbători, sau transport gratuit în weekend și de sărbători, iar în timpul săptămânii 40% reducere pentru trenuri care pleacă după ora 9.00 AM. Prin intermediul legitimației se asigură aceleași reduceri și la transportul local în comun;

În Suedia, studenții sub 26 de ani au 15% reducere la clasa a II-a și oferte speciale de tip "last minute" (în termen de sub 24 de ore înainte de plecarea trenului). Iar, în Regatul Unit, contra unei sume de 30 de lire poate fi achiziționat un card în baza căruia tinerii între 16 și 25 de ani au reducere 33% pentru un număr nelimitat de călătorii la toate tipurile de tren.

De asemenea, reducerile sunt prezente și Norvegia sau Balcanii de Vest, dar și în state partenere ale UE. Astfel, în Norvegia, este stabilită 25% reducere pentru studenți, 50% pentru elevii cu vârste între șase și 17 ani. În Bosnia și Herțegovina, tinerii până în 26 de ani au 30% reducere, iar, în Muntenegru, studenții sub 26 de ani și elevii pot plăti biletele la jumătate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.871 secunde