Profesorii constănțeni, o nouă preocupare:

"Vom dezbrăca elevii la piele să le verificăm vânătăile"

860
1

Un nou proiect de lege controversat este comentat intens zilele acestea prin cancelarii.
Profesorii care bat sau umilesc elevii ar putea fi amendați cu sume între 1.000 și 2.500 de lei, printr-un proiect al Ministerului Muncii, care prevede modificarea legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Proiectul este în dezbatere publică și urmează să fie trimis Guvernului spre aprobare.

Profesorul-polițist face istoricul vânătăilor
Evident, că majoritatea dascălilor își pun problema că o astfel de pre-vedere ar da o libertate excesivă elevilor, unii fiind de părere că școala s-ar transforma în junglă fără stăpân.
Un profesor, sătul de atâta bătaie de joc, se amuza pe seama posibilelor norme de aplicare: "Înainte de fiecare oră pui clasa să se dezbrace la piele, după care notezi cu grijă orice vânătaie (dacă e mai veche o verifici în caietul cu istoricul de vânătăi, obligatoriu pentru fiecare profesor). Dacă copiii au vânătăi ar putea fi abuzați pe acasă, posibilitatea să se învinețească singur (prin joacă) nu poate fi luată în considerare dacă se riscă o amendă cam cât salariul. Pe urmă se completează formulare-tip pentru copiii care au fost abuzați recent, apoi se încheie ora, că de predat nu mai e timp. În timpul liber profesorul se transformă în polițist și anchetează contextul social și familial în care au fost abuzați minorii, că doar asta a învățat în facultatea pe care a absolvit-o, nu să predea tot felul de materii inutile, că doar pătura bogată a țării colcăie de repetenți. La capi-tolul «cum se pot impune profesorii în fața elevilor» există o listă lungă și bogată, și toate paragrafele încep cu «nu» și «se interzice»".

Dar cu elevul cum rămâne?
Pe fondul exacerbării delincvenței juvenile, prof. Georgeta Ioniță, director al Școlii "Ferdinand", se între-ba dacă nu cumva trebuie schimbat regulamentul de ordine interioară al școlilor. "Sunt de acord cu amendarea mea ca profesor, dar cu elevul cum rămâne? Atât el, cât și părinții lui ar trebui să aibă niște obligații, nu numai drepturi. Nu știu amănunte legate de această lege, m-am stră-duit să aflu. Dar dacă nici la grădiniță nu avem voie să le spunem micuților să țină mâinile la spate, la ce să ne mai așteptăm de la ei când vor ajunge în școală. Oare chiar vor să le dea nas minorilor și mai mult? Să fie dreptate și pentru profesori. Mi-am dorit să fiu profesor și mun-cesc de 33 de ani la catedră, dar m-am săturat de atâta exagerare!".
Un alt dascăl de la Liceul Teoretic "George Călinescu" încerca să ne demonstreze cât de aberante sunt regulile privitoare la absențe. "Ni se solicită să le scădem nota la purtare după câteva zeci de absențe sau să-i exmatriculăm, dar de fapt lovim tot în salariile noastre, pentru că elevii sunt conștienți că noi, profesorii lor, suntem plătiți per-capita… lor!".
Pe de altă parte, prof. Gavrilă Gheorghe, directorul Grupului Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații, se întreba, pe bună dreptate, de ce să existe în sistem profesori agresivi, când, odată aleasă, această carieră îți impune anumite responsa-bilități.



Comentează știrea

mihaela
23 noiembrie 2011
profesori umiliti de copii

nu e bine e prea multa libertate nu se mai respecta care e elev si care profesor nu e corect

Articole pe aceeași temă

Luni, 21 Noiembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Amenzi pentru profesori agresivi
Vineri, 18 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Tu știi de ce fumează copilul tău?
Pagina a fost generata in 0.3569 secunde