Directorii de școli, prinși în vârtejul birocrației absurde

"Vine poliția și vrea gratii și uși încuiate, apoi vine ISU și vrea uși deschise, fără gratii!"

7940
7

Articole de la același autor

Ministerul Educației se laudă, zilele acestea, că a finalizat, în numai câteva luni, construirea sau reabilitarea a 13 grădinițe și cinci școli. Printre unitățile modernizate se numără și Școala nr. 3 "Ciprian Porumbescu" din Constanța. Clădirea arată acum foarte bine, însă îi lipsește un lucru foarte important: autorizația de securitate împotriva incendiilor. Și nu este singura care nu este avizată de pompieri, directorii de școli fiind lăsați să se lupte singuri cu birocrația și absurditățile unui sistem gândit prost de la cap la coadă. În timp ce pompierii îi obligă să scoată gratiile, să nu încuie ușile, să lase accesul cât mai liber, polițiștii le impun conducerii școlilor să monteze gratii și să pună cât mai multe lacăte.


Peste 100 de unități de învățământ din județ, clădiri nou construite sau recent reabilitate, figurează, în continuare, fără această autorizație. "Termenul de grație pentru ca școlile, fără autorizație de securitate la incendiu, să intre în legalitate a fost de doi ani de zile. Însă solicitările sunt infime. Din 107 unități, doar 29 au prezentat documentația pentru a primi autorizația, deși directorii au avut la dispoziție doi ani de zile. Este un mit că ne cere ISU nu știu câte documente. Nu se percepe nicio taxă și nu este necesar decât proiectul tehnic al clădirii", explică maiorul Mihai Georgescu, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța.


Potrivit acestuia, 51 de grădinițe, 40 de școli gimnaziale și 16 licee nu au, în prezent, autorizație de securitate la incendiu. Acest lucru se întâmplă, deși numai în ultimele două săptămâni au avut loc două incidente grave, în două școli mari din Constanța - Școala nr. 38 "Dimitrie Cantemir" și Școala nr. 39 "Nicolae Tonitza". Ca urmare a acestor situații, un incendiu în toată regula la Școala nr. 38, și un scurt circuit la Școala nr. 39, reprezentantul ISU le recomandă tuturor directorilor de unități de învățământ să solicite verificarea instalației electrice înainte de a monta aparatură nouă sau aparatele de aer condiționat în clase și de a suprasolicita rețeaua. 


"Știm că părinții doresc ca ai lor copii să aibă tot confortul, să aibă în clasă și videoproiector, și laptop, și imprimantă, și xerox, și aer condiționat, dar astfel crește consumul și instalația poate să cedeze dacă nu a fost proiectată să suporte toți acești consumatori", atenționează maiorul Mihai Georgescu.


Legi care se bat cap în cap


La rândul lor, directorii de școli spun, însă, că unele documente solicitate de ISU sunt imposibil de procurat și, în consecință, le este refuzată autorizarea. 


"Am fost să depun dosarul și mi s-a refuzat pentru că nu am două exemplare originale ale proiectului. Însă există un singur original și acela este la Primăria Constanța și nu o să mi-l dea mie vreodată. Școala noastră este renovată complet și avem toate lucrurile pe care ni le cere ISU, hidrante, și tot ce trebuie, dar ne lipsesc aceste hârtii care nici nu vor putea fi la noi vreodată. În consecință, mi-a fost respins dosarul, pe motiv că este incomplet", povestește directorul Școlii nr. 3 "Ciprian Porumbescu" din Constanța, prof. Cristian Agafiței.


Acesta spune că, până la sfârșitul anului, speră să rezolve această autorizație, însă, deocamdată, trebuie să refacă dosarul și să ia fiecare hârtie, din cele 3.000 ale proiectului, și să scrie pe ea conform cu originalul, să semneze și o ștampileze. În rest, toate condițiile pentru primirea avizului de la pompieri sunt îndeplinite.


Nici școlile vechi nu stau prea bine


Problemele sunt însă mult mai complexe și valabile și la școlile mai vechi, care sunt deja autorizate de ISU. 
"Vine poliția și vrea gratii, lacăte, uși încuiate, siguranțe, apoi vine ISU și vrea uși deschise larg, fără gratii, nu vrea nimic încuiat. Și noi ce-ar trebui să facem? Părerea mea este că ar trebui să se armonizeze legislația pe toate instituțiile și cu legislația specifică educației și cu ce stă la îndemâna noastră", este de părere și directorul Liceului Teoretic "Ovidius", prof. Cristina Anghel.


Comentează știrea

Arheopterix
23 octombrie 2017
ISI

Belea mare cu astia de la ISU. Pe vremea mea salile de clasă aveau parchetul spalat cu petrosin si nu era nici o problemă. Nici nu exista acest rahat ce poarta numele de "autorizatie contra incendiilor". Dar asa le place unora sa sa-si dea importanță si sa se bage in seamă, băgând bețe în roate altora, ca sa arate cât sunt ei de deștepți și de neînlocuit, de parcă fără hartzoaga asta n-ar mai ploua la Londra.

Coco
23 octombrie 2017
Cine e de vina?

Dupa nefericitul incident de la Colectiv "romanii" s-au isterizat, au cerut capul lui Ponta,si ISU a modificat legislatia privind autorizarea la incendiu, fara sa tina cont de istorie. Constructiile publice vechi, multe dintre ele, au fost proiectate tinand cont de norme existente la acea data. Sa ceri acum sa modifici toate aceste constructii, doar ca sa respecti niste norme facute peste noapte este exagerat. Cu ce bani?

Mesterul
23 octombrie 2017
Manole

Ai ales bine .. arheopterix.. Doar ca alfabetul este prea modern pentru ce scrii... si oricum memoria nu este bunul tau cel mai pretios... Sau habar nu ai de nenorocirile din trecutul fara minte al constructiilor fara autorizatii.

Răspuns la: ISI
Adăugat de : Arheopterix, 23 octombrie 2017
Belea mare cu astia de la ISU. Pe vremea mea salile de clasă aveau parchetul spalat cu petrosin si nu era nici o problemă. Nici nu exista acest...
Arheopterix
23 octombrie 2017
ISU

Exact. De la episodul cu "Colectiv" a luat-o lumea razna. Astia de la ISU parca nu sunt tot din Romania. Parca n-au si ei copii pe care-i duc la scoala. Parca nu stiu ca nu se poate peste tot. si ca e foarte greu/costisitor. Nu sunt tot de stat? Deci statul da in cap ... statului, ca sa zic asa.. Asta mi-e greu sa inteleg. Asta e la fel ca aia cu autorizatia sanitara de functionare a scolilor. Inainte de 1989 nu exista ISU, nu exista DSP, nu exista CJAS. Ce noroc am avut eu si generatiille de atunci ca am/au scapat cu viata

Răspuns la: Cine e de vina?
Adăugat de : Coco, 23 octombrie 2017
Dupa nefericitul incident de la Colectiv "romanii" s-au isterizat, au cerut capul lui Ponta,si ISU a modificat legislatia privind autorizarea la...
Arheopterix
23 octombrie 2017
Pt Manole

Ma refeream strict la povestea cu scolile, si nu la vreun bar/club construit fara autorizatie. Din cate stiu, aproape toate scolile din Constanta suint construite inainte de 1989. Aici e anomalia sau paradoxul: o institutie de stat da in cap unei alte institutii de stat. Sauu altfel spus, prima o trateaza pe a doua ca pe un SRL, punand directorii pe drumuri. Ori este ceva realizabil, ori ne limitam la cat se poate Altminteri ajungem la situatia penibila din titlu: "Vine poliția și vrea gratii și uși încuiate, apoi vine ISU și vrea uși deschise, fără gratii" Deci pana sa ma ironizezi, spune, domnu' Manole, carui ordin trebuie sa se conformeze un director de scoala? Politiei sai ISU?

Răspuns la: Manole
Adăugat de : Mesterul, 23 octombrie 2017
Ai ales bine .. arheopterix.. Doar ca alfabetul este prea modern pentru ce scrii... si oricum memoria nu este bunul tau cel mai pretios... Sau habar...
eugen
23 octombrie 2017
stat contra stat

asai in cap........m se rahatesc unul in capul altuia cu toate ca apartin aceluias sistem

Mesterul
23 octombrie 2017
Manole

Până să te hotărăști daca mai întâi este poliția sau ISU, eu zic să te găndești dacă este de nasul directorului cum sa faca paza, gardul, teava de la cișmea- cu glicol sau făra, etc. Daca ai fost la scoala dupa care ai ramas cu nostalgii la porcaria aia de petrosin, tii minte bine ca portile incuiate sunt ceva de puscarie, si retrospeciv nu e de mirare ca era asa, societatea in ansamblu era penitenciara, pazita de pericolul libertatii si cu toate usile ferecate. Acum exista ( existau si atunci.. dar ce folos) solutii cu usi si porti care sunt inchise pe dinafara si se pot deschide pe dinauntru. Si asta nu-i treaba directorului scolii care intre altele trebuie astazi sa fie un yes-man sau foarte indurator sa suporte un ministru precum Pop, nicidecum priceput in porti, garduri, camere video, arte martiale, hidranti, sisteme de avertizare. Scolile nici nu sunt ale ministerului, sunt ale administratiei locale, sub coordonarea inspectoratelor scolare, acolo sunt specialistii ( acolo ar trebui sa fie, dar intrebati pe la Inspectorat despre regulamente.. ). Scolile mai pricopsite sunt opera sponsorilor, un grangur sau doi doneaza din prinosul lor cativa firfirei si scoala cumpara pentru odraslele alese mobilier, perdele, ferestre termopan, parchet, calculatoare.. si pun si grilaje sa nu sparga derbedeii geamurile cu mingea si sa cada bucati de geam sa omoare trecatorii. Cu ISU si pompierii te pui degeaba in colț.

Răspuns la: Pt Manole
Adăugat de : Arheopterix, 23 octombrie 2017
Ma refeream strict la povestea cu scolile, si nu la vreun bar/club construit fara autorizatie. Din cate stiu, aproape toate scolile din Constanta...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8423 secunde