Veronica Antal, prima româncă beatificată de Biserica Catolică

265
Veronica Antal, prima româncă beatificată de Biserica Catolică - veronicaantalbeatificare40532800-1537626218.jpg

Articole recomandate

Veronica Antal este prima româncă beatificată de Biserica Catolică. Evenimentul fără precedent are loc sâmbătă, 22 septembrie, în județul Neamț. Ceremonialul consfințește faptul că românca va trece în rândul fericiților Bisericii Catolice.


Veronica Antal din județul Neamț a trăit o viață dedicată credinței. A murit la doar 23 de ani, ucisă în mod barbar, de un localnic care a încercat să o violeze. Veronica Antal nu a dorit să renunțe la neprihănirea ei și s-a luptat până la ultima suflare. Tocmai sacrificiul ei a făcut-o să nu fie uitată de comunitate.


Pentru localnicii din satul Nisiporești, comuna Botești, acolo unde a trăit Veronica Antal, vestea este o confirmare oficială a unei sfinte, iubite de ei toți, supranumită "Crinul Însângerat".


Beatificarea, sau declararea unei persoane "preafericite", reprezintă recunoașterea acordată de către Biserica Catolică intrării unei persoane decedate în Rai.


Beatificarea este al treilea din cei patru pași din cadrul procesului de canonizare (recunoașterea sfințeniei unei persoane în Biserica Catolică).


De la reforma Bisericii Catolice din 1983, pentru beatificare este necesară dovedirea unui miracol săvârșit de persoana respectivă, deși această regulă nu se aplică în cazul celor care au murit ca martiri. Sfințenia lor este deja evidentă, întrcât ei își pierd viața pentru credința lor religioasă.


Decizia istorică a fost luată la Vatican în luna ianuarie, iar Ceremonia de Beatificare a avut loc azi. Papa Francisc a semnat actul prin care Veronica Antal urma să fie beatificată. Recunoașterea vine la capătul unui proces care a durat 14 ani.


"Slujitoarea lui Dumnezeu Veronica Antal (1935-1958), al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de Papa Francisc la 26 ianuarie 2018, va fi ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie 2018, ora 11.00, la Nisiporești (Neamț), în cadrul unei sfinte Liturghii solemne", a anunțat pr. Cornel Cadar, din cadrul Episcopiei Roman-Catolice Iași.


"Procesul de beatificare a început în 25 noiembrie 2003. S-a constituit un tribunal, așa cum prevăd normele pentru cauzele sfinților din Biserica Catolică, o comisie care a adunat mărturii de la persoanele care au cunoscut-o sau au auzit vorbindu-se despre dânsa", a spus Damian Gheorghe-Pătrașcu, preot, Ordinul Fraților Minori Conventuali.


Documentele au fost trimise la Vatican și au intrat într-o nouă etapă de analiză. Procesul s-a încheiat la mijlocul lunii ianuarie 2018, când Papa Francisc a autorizat publicarea Decretului pentru beatificare, recunoscând astfel că Veronica Antal a avut o moarte de martir.


La sărbătoare au fost prezenți ÎPS Miguel Maury Buendía - nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, PS Petru Gherghel - episcop de Iași, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop mitropolit de București, pr. Marco Tasca - ministru general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Teofil Petrișor - ministru provincial, episcopi din țară și din străinătate, autorități civile și un mare număr de credincioși veniți din parohiile din Moldova.


În fața altarului, au fost, de asemenea, prezenți fratele și sora Veronicăi Antal: Gheorghe Antal, respectiv Angela Albert.


Rămășițele Veronicăi Antal se află acum în cripta din biserica parohială a satului Nisiporești, după ce au fost exhumate din cimitirul localității, în aprilie 2018.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 22 Septembrie 2018
Stire din Cultură-Educație : Invitație la teatru: "Don Quijote"
Pagina a fost generata in 1.5172 secunde