Vacanţă de primăvară de o lună de zile. Când se vor întoarce copiii la şcoală

1152

Articole de la același autor

Preşcolarii şi şcolarii au intrat în vacanţa de primăvară de o lună de zile. În premieră, aceasta este cea mai lungă vacanţă de primăvară din istoria învăţământului românesc. Şi, tot în premieră, pauza va fi organizată diferit, pe nivele de studiu, astfel încât elevii din clasele terminale vor reveni la cursuri la mijlocul vacanţei, însă doar pentru a face ore online.

Într-un an şcolar complet dat peste cap din cauza pandemiei, elevii au parte de mai multe vacanţe decât de cursuri. Şi, deşi unii se bucură acum, vor urma ani dificili pentru recuperarea întregii materii pierdute din cauza şcolii online. Vineri, pe 2 aprilie, a început vacanţa de primăvară stabilită de Ministerul Educaţiei în urmă cu două săptămâni, având în vedere situaţia epidemiologică. Astfel, preşcolarii, elevii din clasele primare, cei din gimnaziu şi cei de liceu, în afară de clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, vor sta acasă timp o lună de zile. Semestrul al doilea va fi reluat miercuri, 5 mai, şi se va încheia pe 25 iunie, cu o săptămână mai târziu decât era programat în calendarul iniţial.

Elevii din clasele terminale vor fi în vacanţă între 2 şi 11 aprilie, pentru Paştele catolic. De pe 12 şi până pe 29 aprilie, se vor face cursuri online, astfel încât aceştia să poată să îşi continue pregătirea pentru examenele naţionale din vară. Apoi, vor fi din nou în vacanţă, între 30 aprilie şi 9 mai. Ei vor mai avea la dispoziţie doar o lună de zile pentru recapitulări la şcoală, faţă în faţă, după care se vor mai putea baza doar pe antrenamentul personal. Elevii de clasa a XII-a vor încheia anul şcolar pe 4 iunie, iar cei de clasa a VIII-a pe 11 iunie. În timp ce restul şcolarilor vor începe vacanţa de vară pe 26 iunie.

Mai puţin de trei luni până la examenele naţionale

Primii care vor intra în focurile examenelor sunt absolvenţii de gimnaziu. Evaluarea Naţională 2021 va avea loc între 22 şi 25 iunie. Proba de limba şi literatura română va avea loc pe 22 iunie, iar cea la matematică pe 24 iunie, fiind urmată, pe 25 iunie, de proba la limba şi literatura maternă. Primele rezultate vor fi afişate pe 29 iunie, înainte de ora 14. Candidaţii nemulţumiţi de punctaje vor putea depune contestaţii în aceeaşi zi, între orele 16.00 şi 19.00, dar şi pe 30 iunie, între orele 8.00 şi 12.00. Lucrările contestate vor fi recorectate între 30 iunie şi 4 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 4 iulie.

Între timp, va începe şi Bacalaureatul 2021. Ministerul Educaţiei a anunţat, recent, că şi anul acesta, probele de competenţe lingvistice de comunicare orală la limba română, la limba maternă, într-o limbă de circulaţie internaţională, dar şi de competenţe digitale vor fi echivalate, astfel încât acestea nu vor mai fi susţinute de candidaţi. Prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, este programată pe 28 iunie, urmată, pe 29 iunie, de proba obligatorie a profilului şi, pe 30 iunie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Iar, pe 1 iulie, va fi susţinută proba la limba şi literatura maternă. Rezultatele iniţiale vor fi făcute publice pe 5 iulie, până la ora 12, iar contestaţiile vor putea fi depuse tot atunci, între orele 12.00 şi 18.00. Contestaţiile vor fi rezolvate în intervalul 6 – 9 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 9 iulie.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4857 secunde