Universitatea Maritimă, parteneriate cu companii. „Armonizăm aşteptările angajatorilor cu cele ale studenţilor!”

472
Universitatea Maritimă, parteneriate cu companii. „Armonizăm aşteptările angajatorilor cu cele ale studenţilor!” - fonduniversitateamaritima2-1619026154.jpg

Articole de la același autor

Peste 330 de studenţi ai Universităţii Maritime Constanţa vor avea posibilitatea de a-şi consolida cunoştinţele profesionale şi de a-şi dezvolta competenţele şi aptitudinile în cadrul unor stagii de practică la companii din domeniu, partenere ale instituţiei de învăţământ superior. Ei vor beneficia de consiliere şi de susţinere pentru integrarea pe piaţa muncii în specializarea pentru care se pregătesc.

Universitatea Maritimă din Constanţa a demarat, în luna septembrie 2020, un proiect în valoare de aproape un milion de euro, pentru creşterea numărului de absolvenţi care îşi găsesc un loc de muncă şi pentru integrarea lor mai uşoară. Intitulat „Învaţă de la cei mai buni!”, proiectul se desfăşoară în parteneriat cu Marketscope SRL, pe o perioadă de doi ani, valoarea totală fiind de 4,46 milioane lei, din care peste 3,74 milioane lei sunt nerambursabili.

Obiectivul proiectului este creşterea ratei de participare a studenţilor la programe dezvoltate pentru a facilita inserţia pe piaţa muncii a absolvenţilor de studii terţiare, să contribuie la dezvoltarea unei oferte educaţionale optimizate prin parteneriat social, centrată pe formarea şi dezvoltarea de competenţe profesionale şi transversale cerute pe piaţa muncii, inclusiv pentru categoriile dezavantajate de persoane şi să dezvolte noi parteneriate între instituţii de învăţământ universitar şi sectorul privat, inclusiv în vederea organizării de stagii de practică.

„Piaţa muncii este în continuă schimbare şi mobilitatea universităţilor de a-şi adapta oferta şcolară nu este atât de rapidă. Noi ne propunem să armonizăm această relaţie pentru ca integrarea studenţilor să crească. Au fost introduse reguli noi în ce priveşte practica, aceasta devenind obligatorie pentru elaborarea lucrării de licenţă şi a lucrării de disertaţie. Este extrem de important să facem cercetare de teren, iar studenţii au ocazia să o realizeze la companii din domeniul pe care îl studiază”, a explicat managerul de proiect, decanul Facultăţii de Navigaţie, prof. univ. dr. Costel Stanca.

Un domeniu în continuă dezvoltare

Astfel, au fost semnate 10 parteneriate de colaborare privind efectuarea stagiilor de practică în cadrul proiectului cu operatori portuari, reprezentanţi ai armatorilor – firme de crewing, firme de logistică, autorităţi portuare. Peste 80 de studenţi şi-au depus dosarul de înscriere, iar 70 au fost deja selectaţi şi beneficiază de ajutor în cadrul proiectului, participând la şedinţe de consiliere individuală şi de grup, urmând să înceapă efectuarea stagiului de practică la compania aleasă de aceştia.

În plus, beneficiarii proiectului au şansa de a câştiga premii la finalizarea stagiului de practică. Premierea se va realiza în funcție de evaluarea performanțelor studenților în cadrul stagiilor de practică efectuate. Pe toată durata proiectului, se vor acorda în total trei premii pentru locul I - 9.000 lei net, trei premii pentru locul al doilea - 6.000 lei net și trei premii pentru locul al treilea - 3.000 lei net.

În perioada următoare, va începe parcurgerea stagiilor de practică la agenții economici, platforma va opera ca un sistem funcțional de realizare a stagiilor de practică la nivelul angajatorilor iar aceștia vor putea publica oferte de stagii de practică și își vor putea promova compania pentru atragerea forței de muncă.

De asemenea, secțiunea dedicată instituțiilor de învățământ va oferi acestora posibilitatea de urmărire a progresului studenților în ceea ce privește stagiile de practică și integrarea lor pe piața muncii, iar secțiunea pentru studenți va oferi acces permanent la stagii de practică, materiale informative și de consiliere în carieră, orientare și evaluare a competențelor etc.

„Domeniul nostru principal – transportul naval şi maritim şi activităţile conexe – are o importanţă deosebită şi se va dezvolta în continuare. Tocmai de aceea vom face tot ce trebuie pentru a armoniza aşteptările angajatorilor cu cele ale studenţilor pe care îi pregătim şi pentru corelarea ofertei educaţionale”, a mai spus decanul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2959 secunde