UDTR și consilierul Secil Cantaragiu propun amplasarea a patru noi monumente, la Constanța

1133
UDTR și consilierul Secil Cantaragiu propun amplasarea a patru noi monumente, la Constanța - fotofondmonumentepersonalitati-1576702184.jpg

Articole recomandate

Regele Carol I, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu și Remus Opreanu ar putea să fie "aduși" în mijlocul constănțenilor, a căror istorie au marcat-o. Monumente dedicate celor patru personalități vor fi instalate în diferite zone ale municipiului Constanța. Inițiativa aparține președintelui comisiei de Tineret a Uniunii Democrate Turce din România, Harun Osman, și consilierului local Secil Cantaragiu.


Constanța s-ar putea îmbogăți cu noi monumente ale celor care au marcat istoria neamului românesc. Harun Osman, președintele comisiei de tineret a Uniunii Democrate Turce din România, alături de consilierul local Secil Cantaragiu, a realizat un proiect în vederea amplasării unor monumente dedicate personalităților Regele Carol I, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brărianu și Remus Opreanu.


"După depunerea proiectului pentru amplasarea unui monument dedicat lui M.K. Ataturk am urmărit cu atenție reacția oamenilor, iar un subiect ce ne-a atras atenția a fost chiar lipsa omagierii celor care au avut rolul cel mai important în dezvoltarea acestei regiuni: Regele Carol I, Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu și Remus Opreanu. Având în vedere că Dobrogea este o zonă multiculturală, iar noi, Uniunea Democrată Turcă din România, am propus ridicarea monumentului dedicat lui M.K. Ataturk, dorim să vă aducem la cunoștință nevoia ridicării unor monumente și pentru cei patru mari oameni ce au influențat dezvoltarea Dobrogei, oameni datorită cărora noi, etnicii turci și tătari, suntem recunoscători pentru integrarea noastră pe aceste meleaguri, după Unirea Dobrogei cu țara mamă. În consecință, noi, tinerii turci al Uniunii Democrate Turce din România, am demarat acest proiect pentru amplasarea unor monumente dedicate acestor personalități pentru a putea fi omagiate către toți constănțenii", explică Harun Osman.


De altfel, recent, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea sublinia public necesitatea aducerii acestor figuri importante ale istoriei în atenția noastră. "Nu avem statuia lui Carol. Nu avem statuia lui Kogălniceanu. Nu avem statuia lui Brătianu. Nu avem o statuie a lui Remus Opreanu, ca să enumăr cei patru mari oameni care au marcat unirea Dobrogei și au canalizat drumul acesta spre modernizare și integrare. Credeți că Traian s-a gândit la cheltuială atunci când a vrut să arate Romei și urmașilor că a învins un popor? Nu există monument mai important care s-a făcut la Roma legat de o bătălie, Columna lui Traian este maximul. Noi trăim și prin simboluri. În Primul Război Mondial, în timpul ocupației puterilor centrale, bulgarii au dat jos de pe soclu statuia lui Ovidius și au demolat statuia Întregirii Dobrogei, care era în fața Tribunalului", declarat prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, de la Universitatea "Ovidius".


"Noi atracții turistice cu care să ne mândrim!"
Propunerea realizării celor patru monumente a fost prezentată și autorităților locale, iar cei doi inițiatori spun că amplasarea lor rămâne la aprecierea primăriei și a Consiliului Local. Totodată, aceștia spun că ar fi interesantă demararea unui concurs de idei în rândurilor tinerilor, implicându-i astfel și în viața orașului. De altfel, Comisia de tineret a UDTR a făcut și prima schiță a celor patru monumente, pe care a intitulat-o "La o vorbă prin parc, despre viitorul Constanței", și care îi înfățișează pe cei patru plimbându-se agale.


"Conviețuim cu ignorantul care își ignoră ignoranța… spunea Teodor Baconschi în ultima sa carte. E necesar să scoatem în evidență oameni ce și-au lăsat amprenta pentru a crea o Românie mai bună și un viitor mai bun pentru cetățenii ei. Copiii au nevoie de exemple în viață și pentru asta trebuie să contracarăm atmosfera curentă prin instigare la consumul de cultură, dacă nu vrem ca tinerii să plece învârtindu-se din această țară. Construim o arhivă de dovezi și o destinăm prezentului și viitorului. În plus, vom avea și noi atracții turistice cu care să ne mândrim și despre care să povestim turiștilor care ne calcă pragul acestui oraș. Turismul a devenit o industrie globală, iar noi trebuie să intrăm puternic în ea cu tot ce avem mai bun", este de părere și Secil Cantaragiu. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2925 secunde