Troiţa marinarilor, exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Marinei Române

917
Troiţa marinarilor, exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Marinei Române - troitamarinarilor-1618931211.jpg

Articole de la același autor

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Naţional al Marinei Române este Troiţa Marinarilor. În urmă cu aproape două decenii, la 14 august 2002, în ajunul Zilei Marinei Române, în parcul expozițional al Muzeului Național al Marinei Române, a avut loc un moment deosebit, amplasarea sculpturii monumentale „Troița Marinarilor”.

Devenită în acești ani un adevărat reper pentru muzeu, Troița a fost rodul colaborării dintre directorul MNMR, comandor (r) dr. Marian Moșneagu, și preotul Vasile Trif. Monumentul a fost ridicat în memoria eroilor Marinei Militare și a celor din Marina Civilă, în fapt a tuturor celor care și-au găsit sfârșitul în adâncul apelor. Acesta este realizat de părintele Vasile Trif, preot la parohia „Sfânta Treime” din Baia Mare, membru al Asociației Artiștilor Plastici Amatori din aceeași localitate.

Troița este confecționată din lemn masiv, de gorun, este de o frumusețe aparte, înaltă de 5,5 metri. Pe cruce sunt reprezentați Dumnezeu Tatăl Creatorul, Sfânta Fecioară Maria, patroana marinarilor, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Andrei, ocrotitorul Dobrogei. În mijlocul tuturor acestora este redat Iisus Hristos. În partea de jos a ansamblului este reprodusă scena Adormirii Maicii Domnului și este decorată cu simboluri marinărești reprezentative pentru marină: ancora (simbol al speranței și statorniciei), timona (simbol al călătoriei pe ape), pânzarul moldovenesc, prima navă comercială românească: corabia „Marița”, prima navă militară românească: nava cu aburi „România” și nava-școală „Mircea”, navă emblematică în tradiția școlii navale românești.

Încă din prima zi, 15 august 2002, de altfel ziua sfințirii sale, „Troița Marinarilor” a devenit un loc de aducere a unui pios omagiu celor dispăruți în lumea apelor și, de ce nu, chiar unul de reculegere.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3963 secunde