Din data de 2 iunie, în școli

Triaj epidemiologic, orar scurt și grupe de elevi care nu se vor întâlni între ele

1245
Triaj epidemiologic, orar scurt și grupe de elevi care nu se vor întâlni între ele - fotofondtriajepidemiologic3-1589470229.jpg

Articole de la același autor

Pe 2 iunie, o parte din elevi și cadre didactice vor reveni în bănci pentru a încheia anul școlar și pregătirile pentru examenele naționale. Ei vor trebui să respecte mai multe reguli menite să nu îi expună contractării noului coronavirus, iar autoritățile vor trebui să asigure condițiile și materialele necesare protecției.

Mulți părinți se tem de momentul când va veni vremea să își trimită copiii la școală, după redeschiderea unităților de învățământ. Riscul ca elevii să se îmbolnăvească și să rateze examenele pentru care s-au pregătit aproape patru ani de zile le dă fiori reci. Totuși, autoritățile susțin că se vor lua toate măsurile necesare pentru a preveni și limita răspândirea noului coronavirus.

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au stabilit măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ. Astfel, conducerea fiecărei școli sau liceu va trebui să elaboreze o procedură proprie, prin care stabilește modalitățile de desfășurare a activităților de pregătire a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și ieșire a elevilor, a personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic, precum și modul în care se va realiza igienizarea și dezinfecția unității de învățământ.

În sălile de clasă, activitățile se vor desfășura cu maximum 10 elevi, așezați la aproximativ doi metri distanță unul de altul. Ei vor purta mască pe toată perioada în care se vor afla în unitatea de învățământ. De altfel, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat deja că vor fi asigurate măști sanitare pentru toți elevii și profesorii care vor merge la școală în luna iunie.

Cadrele didactice, obligate să supravegheze permanent elevii

În perioada 2 - 12 iunie, durata activităților petrecute de elevi în sălile de clasă nu va fi mai mare de trei ore pentru elevii de liceu și două ore pentru cei de gimnaziu. În situația unităților de învățământ care vor realiza activitățile de pregătire în două schimburi, între acestea va fi prevăzut un interval de două ore, pentru dezinfectarea și igienizarea cu substanțe biocide și aerisirea sălilor pentru perioada de cel puțin o oră.

În Ordinul comun al MEC și MS, este specificat faptul că, în zilele respective, cadrele didactice vor supraveghea respectarea cu strictețe a măsurilor de distanțare fizică între elevi și măsurile igienico-sanitare de prevenire a infecției cu SARS-CoV-2. De asemenea, Inspectoratul Școlar Județean va trebui să stabilească un protocol cu Direcția de Sănătate Publică pentru realizarea triajului epidemiologic zilnic, atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Astfel, un medic sau un asistent medical ar trebui să fie prezent la fiecare unitate de învățământ pentru a măsura temperatura persoanelor care intră în școală. Temperatura nu trebuie să depășească 37 de grade Celsius. În situația în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară, nu i se va permite accesul în unitatea de învățământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și conduitei de tratament.

Apă, săpun și prosoape de hârtie, în fiecare unitate

Parcursul prin curtea școlii, până la intrarea în unitatea de învățământ, se va realiza pe un traseu bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică. Elevii vor fi însoțiți de către cadrul didactic de la accesul în unitatea de învățământ până în sala de clasă și, apoi, după finalizarea activităților, vor fi conduși până la ieșire.

La intrare, vor fi asigurate covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini etc. În unitatea de învățământ, elevii ar trebui să aibă la dispoziție săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent.

În perioada defășurării activităților de pregătire, pauzele intermediare vor fi programate decalat, astfel încât elevii de la grupe diferite să nu interacționeze fizic. Grupele de elevi vor păstra aceeași sală de clasă pe toată perioada desfășurării activităților. La sfârșitul lecțiilor, elevii vor primi câte o mască nouă, pentru deplasarea la domiciliu.

La această oră, directorii de unități de învățământ fac planuri pentru 2 - 12 iunie. Se împart efectivele de elevi, se stabilește noul orar și se asigură că vor avea toate cele necesare pentru primirea elevilor.

"În cursul zilei de astăzi, definitivăm situația. Vom avea Consiliu Profesoral și Consiliu de Administrație", ne-a declarat directorul adjunct al Colegiului Național "Mihai Eminescu" din Constanța, prof. Bianca Ibadula. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3024 secunde