Simpozion internațional la Constanța

Trei religii, un singur Dumnezeu

2205
În perioada 31 mai - 1 iunie, la Palatul Arhiepiscopal se desfășoară un eveniment deosebit de important nu doar prin tematică, dar și prin calitatea participanților. Este vorba despre simpozionul internațional "Religiile monoteiste și libertățile omului", organizat de Universitatea "Ovidius", Centrul de studii și cercetări religioase și juridico-canonice al celor trei religii monoteiste (C.R.M.), în parteneriat cu Academia Oamenilor de Știință din România și Arhiepiscopia Tomisului.

Tema propusă anul acesta este "Religiile monoteiste și libertățile umane", subiect pe baza căruia participanții la eveniment și-au conceput comunicările.
Evenimentul reunește peste 40 de personalități din lumea academică, reprezentând 17 țări (SUA, Franța, Iran, Italia, Spania, Irlanda, Cipru, Anglia, Israel, Rusia, Iordania, Japonia, Georgia, Bulgaria, Palestina, Elveția și România). De asemenea, la Congres participă și per-sonalități diplomatice, precum ambasadorul Iranului în România, Rasem Yacoub Hashem, Jonathan Rosenzweig, consul al Ambasadei Israelului, dr. Ziad Abulhaija, atașat cultural al Ambasadei Palestinei în România, Victor Nicolaevici Demin, consul general al Federației Ruse în Constanța, și Ahmen Daber, reprezentant al Clubului Româno-Arab de presă și cultură.
Simpozionul a fost deschis de prof. univ. dr. Nicolae Dură, prorectorul Universității "Ovidius" și directorul C.R.M., prof. univ. dr. Teodosie Petrescu, Arhiepiscopul Tomisului, prof. univ. dr. Vasile Cândea, președintele Academiei Oamenilor de Știință, și prof. univ. dr. Victor Ciupină, rectorul Universității "Ovidius".
ÎPS Teodosie a vorbit despre necesitatea discuțiilor pe baza temei evenimentului, pornind de la faptul că orice religie își propune să fie pozitivă: "Vrem să găsim acele punți de legătură între religiile monoteiste. În primul rând toți credem într-un Dumnezeu, unul și adevărat. Avem în comun pe strămoșul Avraam, părintele iudaismului, al creștinismului și al islamului.
Dumnezeu cel atotputernic a lăsat loc pentru orice popor sub soare. El dorește ca fiecare dintre noi să-și găsească locul și să trăiască în frățietate și în pace. Nimeni nu e îndreptățit să fie mai presus de celălalt. Dacă rădăcina este comună, și crengile trebuie să fie în armonie sau, după cum tălmăcește Hristos, dacă rădăcinile sunt sfinte, și crengile sunt sfinte".
La rândul lui, rabinul Josef Wasserman, consideră că Dumnezeu este acela care poate aduce pace între popoare, în timp ce prof. univ. dr. Vasile Cândea susține că relațiile dintre cele trei mari religii "sunt departe de a fi amicale". Prof. Cândea a precizat, totodată, că "toate cercetările duc la existența unui singur Dumnezeu, pe care-l căutăm chiar și în găurile negre".
Despre puterea și importanța cunoașterii în cadrul sistemelor școlare și universitare a vorbit prof. univ. dr. Victor Ciupină, care a subliniat necesitatea facultăților de teologie pentru abordarea academică a religiei: "Drumul de la religie la om, la drepturile și libertățile lui poate fi ușurat de școală și de universitate, în special. Din această perspectivă, existența unei facultăți de teologie într-o universitate înseamnă un nou punct de vedere, centrat pe cercetare, urmată de revelație".
La inițiativa prof. univ. dr. Nicolae Dură, participanții la simpozion vor putea vedea partea încărcată de cultură a Constanței, urmând să viziteze, azi, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie și Muzeul de Artă. De asemenea, miercuri, ei vor face o incursiune în Delta Dunării.
Astăzi, dezbaterile simpozionului vor debuta la ora 9:30 și, de la ora 17, la Sala Senatului a Universității "Ovidius" vor fi acordate titlurile de Doctor Honoris Causa profesorilor Azzolino Chiappini și Bernard Callebat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Mai 2010
Stire din Cultură-Educație : "De 60 de ani aștept această zi!"
Pagina a fost generata in 0.2909 secunde