Prof. univ. dr. Octavian Unc, în cursa pentru funcția de rector al Universității "Ovidius":

"Trebuie să fie asigurate șanse egale pentru toți candidații" (I)

696

Articole de la același autor

La Universitatea "Ovidius" din Constanța sunt programate, în data de 24 iunie, alegerile pentru alegerea noului rector, în condițiile în care actualului rector, prof. univ. dr. Sorin Rugină, i-a expirat deja mandatul.

În cursa pentru funcția de rector se regăsesc trei cadre didactice: prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc, conf. univ. dr. Dan Iliescu și prof. univ. dr. Mamut Eden. Biroul Electoral Central a decis ca aceștia să își prezinte, în perioada 19-23 iunie, programele manageriale.

Inițial, alegerile pentru această funcție trebuiau să se țină în luna martie, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, totul a fost sistat, iar candidații nu au avut timp suficient pentru a-și face campanie. De fapt, campaniile, proaspăt începute, s-au oprit. Acesta este și motivul pentru care unul dintre candidați, prof. univ. dr. Octavian Unc, a decis să acționeze în instanță Universitatea "Ovidius".

Cadrul didactic este de părere că, în condițiile în care alegerile politice au fost amânate pentru luna septembrie, se putea opta și la "Ovidius" pentru aceeași variantă.

"Rațiunea pentru care am făcut această sesizare este aceeași. Am considerat că, până atunci, poate ieșim de sub incidența acestui coronavirus și întâlnirile în cadrul campaniei electorale vor deveni normale, așa cum este firesc, pentru că, din punctul meu de vedere, există un dezavantaj în momentul de față. Mă refer la opoziția pe care o am față de conferențiarul Dan Iliescu, care, în calitate de președinte al Senatului, prin activitatea de zi cu zi, din ultimele luni, a avut avantajul de a se întâlni cu absolut toți participanții la vot. Evident că este o suprasolicitare, dar fiind președinte al Senatului, semnând decizii, acte, fiind în activitatea sa în contact cu studenții și cadrele didactice, cel puțin așa, în subconștient, se strecoară ideea că are un avantaj față de mine.

În cazul meu, respectând regulile stării de urgență și de alertă, a trebuit să stau la locul meu, mi-am desfășurat activitatea, dar nu am socializat. Nefiind campanie, nu am putut să fac nici minime aluzii legate de alegeri, de programul electoral, de punctele mele forte etc.

Pornind de aici, amânarea alegerilor undeva spre toamnă ar conferi posibilitatea pentru mine, dar și pentru celălalt contracandidat de a câștiga un timp onorabil, decent și absolut democratic, în accesabilitatea către studenți și cadrele didactice. Dacă vom participa pe 24 iunie la aceste alegeri, iar de astăzi începe campania electorală și nu este o campanie normală, nu este statutară nici asigurarea condițiilor. Din Carta universitară reiese că trebuie să îți organizezi singur această campanie electorală, care este declarată online. Mă întreb, însă, câți oare, din cei aproximativ 700 de votanți, care vor veni miercuri, 24 iunie, sunt dispuși vineri, sâmbătă, duminică, să se conecteze cu candidatul Unc, să îi asculte programul electoral?", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. univ. dr. Octavian Unc.

Sesizare făcută la Judecătorie, Tribunal și Ministerul Educației

Un al doilea element în această sesizare, pe care candidatul a făcut-o atât la Judecătorie, Tribunal, cât și la Ministerul Educației Naționale, a pornit de la un teoretic sau posibil conflict de interese, generat tot de poziția dr. Iliescu, a relatat acesta.

Prof. Octavian Unc susține că, în calitate de președinte al Senatului, dr. Iliescu este cel care se ocupă de organizarea acestor alegeri.

"Sincer, până în momentul de față, nu știu, de exemplu, dacă s-au afișat regulile după care se va vota. Spre exemplu, dacă tu organizezi un concurs și participi, în același timp la el, oricât de onest ai fi, dacă nu te delimitezi de implicarea în acest concurs, nu se poate să nu naști suspiciuni, că nu este un concurs cu șanse egale.

Ultimul element este legat de aceste zile, când, concret, eu trebuie să particip la examenul cu anul IV, de la Chirurgie, deci trebuie să îmi pregătesc toate condițile, mai ales că sunt condiții mai dificil de realizat și atunci mă întreb, oare, pe 24 iunie nu sunt studenți care au examen și răspunsul este, evident, da. Suntem în plină sesiune de examene, în plină sesiune de licență.

Acestea au fost motivele importante pentru care am făcut sesizările amintite, de la care am primit ieri, un răspuns de la Judecătorie, care a decis mutarea procesului la Tribunal", a adăugat profesorul.

Întrebat ce va face dacă va primi răspunsul la aceste sesizări după alegeri, dr. Unc a declarat că în niciun caz nu va fi rectorul care vine după trei sau șase luni de la terminarea alegerilor, pe baza unei sentințe sau decizii în instanță. Acesta consideră că procesul electoral va fi cel care va fi mărturia dorinței studenților și a cadrelor didactice, în direcția aleasă de ei.

Mai mult decât atât, este de părere că aceste alegeri nu trebuie să fie o competiție de tip războinic, în care se folosesc arme și există victime, câștigători care execută victimele, pentru că au fost mai puternici.

(Va urma) 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3055 secunde