"Traviata" și "Aida" închid Festivalul de Muzică și Dans de la Constanța

354

Articole de la același autor

Festivalul Internațional al Muzicii și Dansului se apropie de final. Ultimele două spectacole vor avea loc, în acest week-end, pe scena Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski". Constănțenii sunt invitați, sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 18.30, la "Traviata", de Giuseppe Verdi, o operă în trei acte, care are la bază romanul lui Alexandre Dumas, "Dama cu camelii". 


"Traviata" a fost inspirată de Rose Alphonsine Plessis (1824-1846), care a fugit de acasă la vârsta de 13 ani. Ajunsă la Paris fără bani, a început să practice prostituția. La 18 ani, devenise deja cunoscută ca una din cele mai scumpe curtezane (care în limba italiană se numește "traviata"). Spre a scăpa de urmărirea familiei, și-a schimbat numele de fată în Marie-Duplessis. În această perioadă, l-a cunoscut pe scriitorul Alexandre Dumas-fiul (1824-1895), care s-a îndrăgostit de ea și cu care a întreținut strânse legături amoroase.

Legătura lor a continuat chiar și după căsătoria ei, până la prematura ei moarte, în urma unei tuberculoze, la data de 3 februarie 1846, la vârsta de numai 22 ani. Sicriul ei, acoperit cu o mulțime de camelii, floarea ei preferată, a fost depus în cimitirul Montmartre. În anul 1848, Alexandre Dumas fiul a publicat romanul "Dama cu camelii", roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru libretul operei lui Giuseppe Verdi, "La Traviata", cu singura diferență că, în operă, personajul feminin apare sub numele de "Violetta Valery".

La Constanța, regia artistică a operei este semnată de Anghel Arbore, scenografia de Cătălin Arbore, iar conducerea muzicală îi aparține lui Gheorghe Stanciu.

Soliștii care vă vor încânta sunt Teodora Gheorghiu, Alin Stoica, Iordache Basalic, Stela Sârbu, Mădălin Băldău, Bogdan Ocheșel, Adrian Pârlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma și Adrian Bădilă. Maestru cor este Adrian Stanache.

★ ★ ★

Duminică, 25 noiembrie, de la aceeași oră, spectatorii pot viziona tot o operă de Verdi, "Aida".

Prin înfruntarea caracterelor, forța pasiunii și expresivitatea muzicii, "Aida" este o autentică dramă romantică. Această operă reprezintă nu numai una din cele mai importante lucrări ale lui Verdi, ci și o culme a genului de operă în general.

De data aceasta, regia artistică poartă semnătura Eleonorei Constantinova, scenografia îi aparține lui Grigore Gorduz, iar conducerea muzicală lui Koichi Inoue. Din distribuție, fac parte: Akiko Hayakawa, Cătălin Țoporoc, Orest Pâslariu, Răzvan Săraru, Lucia Mihalache, Constantin Acsinte, Elena Rotari și Iulian Bratu.

Mirabela ȘERBĂNESCU


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1166 secunde