Tradiţii şi superstiţii. Sărbătoare mare, la ortodocşi, pentru cinstirea Sfântului Gheorghe

817
Tradiţii şi superstiţii. Sărbătoare mare, la ortodocşi, pentru cinstirea Sfântului Gheorghe - traditiisisuperstitii-1619113798.jpg

Articole recomandate

Credincioşii ortodocși îl pomenesc, astăzi, pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. Sărbătorit în fiecare an pe 23 aprilie, Sfântul Gheorghe este unul dintre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox, ziua fiind marcată, potrivit tradiției populare, prin împodobirea caselor cu crengi verzi care simbolizează renașterea naturii.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut din părinți creștini în Capadocia, în timpul împăratului Dioclețian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar și se confruntă în mod direct cu persecuțiile asupra creștinilor începute în anul 303.

Își mărturisește credința în Hristos și este întemnițat din cauza acestor convingeri religioase. În încercarea de a fi forțat să renunțe la credința creștină, este torturat și ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire.

Credinţă şi obiceiuri

Una dintre practicile răspândite în ziua de Sfântul Gheorghe este împodobirea casei cu plante ce marchează renașterea naturii. Plantele folosite variază în funcție de regiune: în Muntenia se pun crengi de stejar sau de păr, în Transilvania se pun rug verde și leuștean. În Banat, casele sunt împodobite cu rug sau cu frunză de fag sau gorun. În tradiția populară se consideră că aceste simboluri vegetale au rol în protejarea gospodăriei de acțiunea spiritelor rele.

De asemenea, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare, ca să fie sănătoși tot anul și pentru spălarea tuturor relelor.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea. Se mai spune că cine doarme în această zi ia somnul mieilor și tot anul e somnoros.

Gunoiul adunat în ziua de Sfântul Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine. În această zi se adună de pe câmp plantele medicinale care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sfântul Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă e ploaie se va face grâu și fân, potrivit credinței populare.

Se spune că, în ziua Sfântului Gheorghe este interzis să se facă treburi în casă sau la câmp. 23 aprilie este zi de odihnă, totuşi, nu ai voie să dormi, căci te vei simţi amorţit tot anul. Nu se coase şi nu se tricotează, nu se spală lâna. De asemenea, nu este bine să speli sau să mături gospodăria.

De Sfântul Gheorghe, credincioşii ar trebui să meargă la biserică pentru a se ruga întru sănătatea celor dragi lor, întru bunăstare, dar şi pentru sănătatea duşmanilor. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0041 secunde