"Toate catedrele sunt acoperite". Cine predă elevilor din Constanța

928

Articole de la același autor

Elevii din județul Constanța au cadre didactice calificate și bine pregătite. Cel puțin asta susține conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța. Deși la concursul din vară pentru ocuparea posturilor în învățământ situația nu se arăta prea bună, numărul candidaților înscriși fiind la mai puțin de jumătate decât numărul locurilor disponibile, până la urmă, toate catedrele au fost acoperite.

Potrivit inspectorului școlar general prof. Gabriela Bucovală, în prezent, nu sunt probleme cu încadrarea.

"Toate catedrele sunt acoperite, toți copiii au profesori, învățători, educatori la clasă", a declarat, pentru "Cuget Liber", șeful ISJ Constanța.

După etapele de încadrare din timpul verii, au fost ocupate toate locurile, cele mai multe cu titulari.

"Avem la nivelul județului Constanța un număr de 4.682 de cadre didactice titulare, restul posturilor fiind acoperite cu personal angajat pe perioadă determinată. Asta înseamnă suplinitori. Aceștia sunt cadre didactice calificate, care au aceleași studii ca și titularul, doar că până în acest moment nu au obținut o catedră titularizabilă în urma concursurilor pe care le-au dat", explică inspectorul școlar general.

Necalificați și pensionari

Deși există informații că nu toți cei care ocupă în prezent o catedră sunt calificați, prof. Gabriela Bucovală ne liniștește și ne spune că aceștia sunt puțini.

"Un număr relativ mic de posturi - 250, față de cele aproape 7.000 de norme didactice de la nivelul județului, sunt ocupate, în acest moment, cu personal cu studii necorespunzătoare postului. Și acest personal cu studii necorespunzătoare postului este de trei feluri. Din 250, 117 au studii superioare, dar nu corespund cu disciplina predată. 39 sunt studenți în curs de calificare și, când spun studenți, nu este vorba neapărat de studenți la prima facultate, ci pot fi și persoane care aleg să se recalifice și s-au înscris pentru a studia o altă specializare. Iar 94 din cei considerați necalificați au studii medii. Aici îi includem și pe cei care, deși au absolvit cursurile unei facultăți, nu au absolvit modulul psiho-pedagogic și atunci nu îi putem considera calificați pentru învățământ", completează șeful ISJ Constanța.

În jur de 200 de catedre sunt acoperite și cu cadre didactice care au ieșit la pensie, dar își continuă activitatea în învățământ. Mai mult de jumătate din acestea sunt învățătoare sau educatoare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4707 secunde