"Tinerețea mea în comunism", la Muzeul de Istorie

195

Articole de la același autor

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța anunță deschiderea proiectului expozițional interactiv realizat de CNSAS: "Tinerețea mea în comunism". Expoziția va putea fi vizionată în perioada 17 iunie - 17 iulie 2015.

Evenimentul va fi prezentat de Gabriel Custurea, directorul MINAC și Cristina Anisescu, coordonator științific CNSAS, mâine, 17 iunie, ora 11, în Sala "Ovidiu" a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Organizatorii au declarat că acest proiect amintește despre experiențele celor care au trăit copilăria și tinerețea în comunism în condiții de constrângere și cenzură. Prin intermediul documentelor păstrate în arhivele CNSAS și AGERPRES au fost ilustrate modali-tățile prin care partidul comunist și securitatea supraveghea, influența și controla viața tinerilor, precum și dimensiunile evadării adolescentine în lumile posibile ale imaginației, ale experiențelor interzise.

Pentru tinerii de astăzi, dar și pentru cei care nu au o imagine destul de clară despre perioada anilor ’70-’80, expoziția este un prilej de a proiecta, la timpul prezent, măcar o zi sau o secvență din această perioadă: cu interdicții, cu teama că "vine Securitatea!", cu excesiva vigilență de a nu vorbi sau a gândi mai mult decât trebuie, cu telefonul acoperit cu perna, presupunând că există un microfon instalat, cu caloriferele închise, fără lumină, cu emisiuni radio și TV dedicate "împlinirilor mărețe ale Epocii de Aur", cu "Europa Liberă" ascultată pe ascuns, cu alimentele la rație și rândul păstrat la coadă pentru carne și ouă, dar în același timp, cu micile bucurii ale tânărului de atunci.

În spațiul expozițional se va asculta muzica anilor ’70 - ’80 și se vor proiecta interviuri cu tinerii supravegheați de Securitate, se vor spune povești despre fiecare obiect expus în camera tânărului - reconstituire, se vor lectura reviste și cărți publicate în comunism.

Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi a săptămânii, între orele 9 -17.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6212 secunde