Testul psihologic al cadrelor didactice, făcut pe genunchi. "Încă sunt în școli oameni cu probleme!".

1986
Testul psihologic al cadrelor didactice, făcut pe genunchi.

Articole de la același autor

Nici nu a început bine școala că au și apărut primele incidente violente. Sunt profesori agresivi, sunt copii agresivi, sunt părinți agresivi. Este eșecul unui sistem unde încă mai există nepotisme, prietenii, unde cel care dă banul devine stăpânul sloganului "merge și așa".


Începând de anul acesta, cadrele didactice sunt obligate să aducă la școală un certificat de integritate comportamentală, din care să reiasă că nu reprezintă un pericol pentru copiii din unitatea respectivă. Acest certificat nu rezolvă însă problema decât pe jumătate. În școli sunt încă mulți învățători, profesori care ar pica un test psihologic făcut profesionist și care ar putea deveni oricând un pericol pentru copii.


Conform Legii nr. 118/2019, instituțiile din sistemul de învățământ, sănătate sau protecție socială, precum și orice entitate publică sau privată a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile ori care presupune examinarea fizică sau evaluarea psihologică a unei persoane au obligația de a solicita persoanelor cu care încheie raporturi de muncă, contracte de voluntariat sau alte asemenea raporturi prezentarea certificatului de integritate comportamentală.


"Toți profesorii sunt obligați să aducă certificatul de integritate. S-a convenit împreună cu poliția ca școlile să facă și să aibă o evidență a tuturor cadrelor didactice. Deja am primit semnale din școli că au început să se primească în unitățile de învățământ listele de la poliție", a declarat, pentru "Cuget Liber", inspectorul școlar general prof. Petrică Miu.


Testarea psihologică este obligatorie
Însă, certificatul de integritate comportamentală este obligatoriu numai pentru profesorii care încheie contract individual de muncă nou începând cu anul școlar 2019 - 2020. Așadar, cei care sunt deja angajați nu au nicio obligație în a obține adeverința respectivă. În schimb, aceștia trebuie să facă anual testul psihologic. Legea spune că personalul didactic din unitățile de învățământ este testat anual din punct de vedere medical și psihologic. Obligativitatea acestor teste este dată de prevederile HG nr. 1169/2011 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătății lucrătorilor, respectiv prevederile Legii Educației Naționale nr. 1/2011. Însă, există îndoieli că multe dintre aceste teste nu sunt făcute în mod profesionist. "Testarea psihologică este obligatorie pentru toți. În general, o fac școlile. Dar, poți să te duci oriunde dorești să faci testul respectiv și să vii cu hârtia. Chiar dacă școala a angajat pe cineva să facă pentru toți, ai libertatea să alegi. Din păcate, încă sunt în școli oameni cu probleme și acestea pot fi chiar mai grave decât cele legate de integritate. Problema este că, deși depistezi un astfel de profesor, să îl dai afară este treabă complicată, cu dosar făcut la virgulă. Nu există pârghii legislative concrete pentru astfel de cazuri și, deseori, profesorii respectivi rămân la catedră", a explicat șeful ISJ Constanța.


Fără teste specifice
Un semnal de alarmă trăgea, în urmă cu mai bine de un an de zile, și vicepreședintele Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar, prof. Ion Popescu, care considera că testele nu sunt specifice astfel încât să poată scoate la iveală tulburările unor cadre didactice. "Aceste examinări, după părerea mea, sunt superficiale, uneori se fac de formă, pentru că școlile, în loc să beneficieze de contracte cu cabinete de Medicina Muncii, ajung ca testările să fie date de psihologii școlari care le duc apoi spre verificare la Medicina Muncii. În plus, nici până acum nu au fost elaborate teste specifice pentru fiecare categorie de personal", susține prof. Ion Popescu, vicepreședintele SLSIP Constanța.


De altfel, sindicatele din învățământ cer măsuri concrete împotriva violenței în unitățile de învățământ. "În școli avem nevoie de profesioniști, de oameni dedicați acestei nobile meserii, oameni care cultivă binele, nu oameni care fac rău. Întotdeauna la un comportament agresiv, se va răspunde cu unul agresiv. Este un adevăr faptul că ne confruntăm și cu situații în care victime ale agresiunilor făptuite de elevi sau părinți sunt cadrele didactice, dar răspunsul în fața acestor situații nu îl reprezintă tot un comportament violent, în care angajații din sistem ajung să îi rănească pe elevi. Cele două cazuri petrecute chiar la începutul anului școlar, la distanță de o zi, ne arată cât de mari sunt carențele în sistemul de învățământ românesc și că avem nevoie de măsuri prin care nici elevii și nici cadrele didactice să nu mai fie victime ale violenței din școli. Școala trebuie să redevină locul în care se face doar educație!", este de părere Simion Hancescu, președinte FSLI.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.501 secunde