Testele din salivă există doar declarativ, dar școlile au fost forțate să decidă cine le administrează

2644
Chiar dacă există sub 60% personal vaccinat în școli, de luni, 22 noiembrie, în unitățile de învățământ din circa 40 de localități ale județului Constanța cursurile se vor desfășura față-n față, pe baza unei situații centralizate de Ministerul Educației.

Modificarea survine ca urmare a hotărârii CNSU, dar și a semnării unui nou ordin comun de către ministrul Educației și ministrul Sănătății, în sensul permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ din localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică de 3/1.000 de locuitori, indiferent de rata de vaccinare a personalului, cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.


Ce se întâmplă cu elevii ai căror părinți refuză testarea

Și dacă, deocamdată, la acest capitol lucrurile par să se fi lămurit, a intervenit noua dilemă, aceea a testărilor pe bază de salivă, care au bulversat pur și simplu conducerile unităților de învățământ.

După ce Ministerul Sănătății prevăzuse inițial ca testarea să se facă în școli, cel mai probabil la presiunea angajaților din sistemul educațional, s-a pasat decizia în „grădina” conducerii unităților de învățământ.

Așadar, consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învăţământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui.

În situaţia în care CA-ul stabileşte că procedura de testare este efectuată în unitatea de învăţământ, este necesar acordul părintelui preşcolarului sau elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătăţii.

În situaţia efectuării testării la domiciliu, sub supravegherea părintelui, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unităţii de învăţământ, respectiv persoanei responsabile desemnate.

În cazul în care testul de salivă iese pozitiv, va trebui făcut un test PCR, urmând ca elevul să aducă rezultatul negativ al acestuia pentru a putea continua cu prezență fizică. Dacă nu se face acest test PCR sau dacă testul confirmă rezultatul testului din salivă, elevul va rămâne la domiciliu timp de 14 zile.

Conform declarației ministrului, în fiecare zi de vineri li se vor pune la dispoziție elevilor două teste pentru ca săptămâna viitoare, în zilele de luni și joi, să fie testați fie acasă, fie în școală sub supravegherea cadrelor didactice. „Oricum testele vor fi la copii indiferent dacă școala își arată disponibilitatea de a-i testa, iar părintele nu-și exprimă acordul necesar pentru administrarea în școală”, a spus ministrul.


Întrebat dacă cei din conducerea școlii au posibilitatea să refuze să primească acei copii care nu sunt de acord cu testarea, ministrul a răspuns: „Nu știu să existe o cale legală prin care să se poată întâmpla acest lucru atâta vreme cât testarea nu este obligatorie prin norme legale primare. Testarea nu este obligatorie, dar îmi place să cred că sunt majoritari aceia care înțeleg că testarea este importantă. Fac un apel la responsabilitatea părinților față de propriii copii. Nu văd de ce un părinte nu ar dori să-și testeze copilul pentru a se asigura că este în bună stare de sănătate”.

La finalul conferinței de presă, ministrul Educației a făcut apel la colegii din învățământul superior medical să sprijine, pe bază de voluntariat, unitățile de învățământ care își asumă testarea elevilor în cadrul școlii, pentru un instructaj minim. De asemenea, a susținut că testele pe bază de salivă vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare.

Nelămuriri din partea părinților

O serie de părinți constănțeni ne-au semnalat graba cu care conducerile unităților de învățământ acționează cu privire la acordul pentru testarea din salivă, în condițiile în care nici nu se știe când vor apărea acestea în școli.

Unele consilii de administrație au decis deja că testarea va fi efectuată de către părinți, la domiciliu, dar, cu toate acestea, li se solicită aparținătorilor să completeze luni, 22 noiembrie, un formular prin care să-și exprime opțiunea (?!?). Sesizat în legătură cu acest aspect, prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, a precizat că „ISJ nu a trimis nicio instrucțiune anterior zilei de astăzi (vineri, 19 noiembrie – n.r.) cu privire la această situație. Nu am avut decât azi procedura și modificarea ordinului comun. Lucrurile sunt clare, nu există haos decât acolo unde îl provoacă cei care nu așteaptă precizările”.

Și pentru că tot se vorbește de teste, dar nu mai apar, părinții se tem că vor fi constrânși să le cumpere. „Ca să existe asemenea idee, trebuie să fi fost formulată de către cineva. Ați auzit vreun oficial care să fi spus că vor cumpăra părinții teste?”, a răspuns prof. Sorin Mihai.

Un alt semn de întrebare este legat de suportarea contravalorii testului PCR în cazul în care testarea din salivă dă rezultat pozitiv. Inspectorul general a transmis că „Testul antigen rapid se poate face în școală. Este vorba despre testele care deja există în școli. Dar cel RT-PCR – nu”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.382 secunde