ȘOC în lumea culturală constănțeană

Teatrul "Oleg Danovski" se desființează!

4602
30
Teatrul

Articole de la același autor

Vineri, 13 septembrie, pe site-ul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, a fost publicat Proiectul de hotărâre privind reorganizarea Operei Naționale București, care aduce din nou angajații Teatrului "Oleg Danovski" în pragul disperării.

Chiar la Art.1 al hotărârii, se precizează că "Opera Națională București se reorganizează, ca urmare a fuziunii prin absorbție cu Teatrul Național de Operetă «Ion Dacian», cu Centrul Național al Dansului București, cu Centrul Național de Artă «Tinerimea Română» și cu Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski» din Constanța, care se desființează". După cum reiese din următoarele articole ale hotărârii, este posibil ca personalul instituțiilor desființate să fie preluat și va fi încadrat în limita numărului maxim de posturi aprobat pentru Operă, beneficiind de drepturile salariale acordate, potrivit legii, pentru categoriile de funcții din cadrul instituției publice. De asemenea, încadrarea personalului în numărul de posturi aprobat și pe noile funcții din instituția care îl preia, precum și stabilirea drepturilor salariale aferente se realizează pe bază de concurs sau examen, în termen de maximum 90 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii, cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de funcții.

"Vor să distrugă cultura constănțeană!"

Contactată, ieri, în legătură cu această veste șocantă, Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", vizibil afectată de cele întâmplate, a declarat că, astăzi, se va deplasa la București, la Ministerul Culturii, pentru a afla mai multe despre surprinzătoarea hotărâre de Guvern. "Suntem foarte îngrijorați de această hotărâre despre care știu că nu a fost semnată încă. Noi nu am fost anunțați, nu știm ce înseamnă și nu vreau să acuz pe nimeni. Dar invocarea eficientizării cheltuielilor este aberantă, în condițiile în care, cu bani foarte puțini, noi am reușit să facem lucruri extra-ordinare. Am să solicit Corpului de Control al Ministerului Culturii să inițieze controale la toate instituțiile din țară și să vadă cine a cheltuit și cum banii publici. Nu știu ce pre-supune această absorbție, dar la mijloc este o vendetă, este dorința unora cu care am mai avut conflicte de a mă înfrânge pe mine. Vor clădirea și probabil vor ca orașul Constanța să nu mai aibă cultură. De aceea, îi rog pe constănțeni să ne sprijine, să fie alături de noi, pentru că ei merită cultură și au dovedit-o prin prezența lor masivă la spectacolele noastre". Artiștii se tem de ceea ce este mai rău  Nu e greu de ghicit tensiunea în care se află angajații Teatrului "Oleg Danovski", fie că vorbim de artiștii Operei sau despre cei de la Balet. Greu încercați deja în două rânduri, respectiv în anul 2004, când, prin reorganizare, instituțiile culturale constănțene au fuzionat, și apoi în anul 2010, când teatrul a trecut la Ministerul Culturii. Și iată că nici nu se liniștiseră bine, și dau piept altor frământări, la ora actuală viitorul lor artistic aflându-se sub un mare semn de întrebare: "Ne ștergem ca instituție?".  Până la proxima știre care sperăm să lămurească situația, facem și noi apel la cei îndrituiți să decidă să nu ne lase fără EMBLEMA CONSTANȚEI - OLEG DANOVSKI!

Comentează știrea

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
un trecator ...
15 septembrie 2013
Rabdare

Putintica rabdare in loc de panica si isterie , este mai utila . Avem deja experienta ... nici un colectiv dintre cele citate in proiect nu-l agreaza , prin urmare nimeni nu va sta cu "mainile-n san" asteptand dezastrul . Va urma...inca o toamna grea pentru artisti ca si pentru o intreaga societate nemultumita din care Guvernul si acolitii lui ori invata ori PICA !!!

vadim tudor
15 septembrie 2013
chiar ea recunoaste

daca e o vendeta politica si o rafuiala politica ca sa fie infranta Daniela Vladescu, precum zice, atunci de ce nu renunta ea la conducere in loc sa sacrifice o institutie intreaga???????????

in cunostinta de cauza
15 septembrie 2013
habar nai despre cultura domnule "vadim tudor"

Habar nai pe ce lume traiesti si nu stii ce inseamna cultura mai ales cine este doamna DANIELA VLADESCU si cea facut pentru opera si baletul constatntean. Mai bine taci si nu mai comenta daca nu stii. ESTI IN STARE SA FACI CEVA PENTRU CULTURA CONSTANTEANA DACA TOT VORBESTI?????????

Răspuns la: chiar ea recunoaste
Adăugat de : vadim tudor, 15 septembrie 2013
daca e o vendeta politica si o rafuiala politica ca sa fie infranta Daniela Vladescu, precum zice, atunci de ce nu renunta ea la conducere in loc sa...
prof.drd.Liliana Stan de Reyes
16 septembrie 2013
Rugaminte

Mult stimate Domnule Vadim Tudor, va rog din suflet pastrati o atitudine de respect fata de femei, meritam oricum mai mult decat ne pot oferi majoritatea"domniilor voastre".! Cat despre Doamna Daniela Vladescu toata admiratia si sustinerea in munca-i de Sisif. Va rog mult faceti Dv. auzita dorinta unor romani de a se crea de URGENTA 40 la suta din posturile de senatori si parlamentari, posturi voluntare, fara plata, iar banii respectivi sa fie folositi pt. casele de copii. Credeti-ma ca multi pensionari romani ar fi dispusi sa faca aceasta munca cu toata dragostea gratis si ca lumea(n-ar chiuli, nici n-ar motai ! ) Si sa nu uitam : o tara fara cultura.... In Romania cultura ar trebui sprijinita nu distrusa !!! Va multumesc Liliana Stan de Reyes

Răspuns la: chiar ea recunoaste
Adăugat de : vadim tudor, 15 septembrie 2013
daca e o vendeta politica si o rafuiala politica ca sa fie infranta Daniela Vladescu, precum zice, atunci de ce nu renunta ea la conducere in loc sa...
bleah
16 septembrie 2013
cum este torpilata

Constanta si doamna Vladescu, daca in reorganizarea ministerului sunt cuprinse atittea alte teatre de opera/opereta? Da, doamna Vladescu a facut multe treburi bune: a tinut maidanezii pe strazi! Sa ne omoare copii! Ce mai cultura... Probabil a devenit culta in patul lui Nicu Ceausescu... ca amanta. Era mai bine daca ar fi fost amanta unui filozof... invata mai multe!

NELU
16 septembrie 2013
PENTRU DOAMNA DANIELA VLADESCU

Sunt alaturi de dumneavoastra. TREBUIE sa luptati, "o lupata-i viata, deci te lupta" Nu sunteti singura. !!!. Suntem si noi constantenii alaturi de dumneavoastra. Nici in perioada cea mai intunecata a comunismului nu s-a desfiintat opera, baletul, teatrul. Nu opera trebuie sa aiba vot de blam ci politicienii. Prin cultura am rezistat in momerntele noastre cele mai grele. NU NE LASATI, dezastrul ar fi prea mare si pentru noi si pentru urmasii nostrii.

Mihai
16 septembrie 2013
Tarziu,foarte tarziu dna Vladescu...

Mi se pare foarte normal sa fie desfiintat.Un oras incult cu alesi care voteaza scalambaielile primarului mascarici,cu "realizari marete" de locuinte modulare pentru "indieni",cu "manifestari culturale" cu care alegorice,cu un golan mascarici primar si un betiv adormit in intersectii votati practic pe viata,cu vedete ca divortata orasului-Corina Martin(pe cand si cetatean de onoare ?!?),cu cetateni de onoare ai orasului gen porno gay-ul Moraru, sau abonatul la terenuri oancea , cu absolventi mediocrii cu studii de marina si obscuri in functii cheie (la sanatate,viceprimari,consiliu judetean,directori in primarie,etc....).Halal oras de prosti !!! Tarziu , foarte tarziu d-na Vladescu va agitati !!!... Am auzit din surse sigure ca ati ajutat cu idei si ati contribuit din plin cu recuzita si costume la "frumoasele manifestari culturale" cu care alegorice , pentru distractia pe banii constantenilor a golanul mascarici primar... Deci , lasand la o parte faptul ca ati fost inzestrata de natura cu talentul vocii , pot zice ca ati fost un pion important prin functiile prin care ati trecut si ati pus umarul la degradarea culturala a acestui oras condus de niste impostori !!!

NELU
16 septembrie 2013
pentru nr. 5

Ce nu stie bleah (nume ce caracterizeaza si potenta intelectuala) este ca: Placerea cea mai mare nu e sa ucizi ci sa CRUTI. Si o alta replica, de data aceasta a Mantuitorului" Iarta-l Doamne ca nu stie ce spune".

NELU
16 septembrie 2013
pt 7

Caragiale spunea:" Sunt prosti, dar sunt multi. " asa ca nu este in puterea unui singur om de a rasturna muntii ci a noastra celor care mai stim ceva, si este OBLIGATIA noastra civica sa denuntam chiciul. Mazare este un chici. Uniti vom reusi, dezbinati NICIODATA.

ponta
16 septembrie 2013
prima zi de scoala

cat de idioti puteti sa fiti, oricat de mari oameni de cultura v-ati tine. Voi nu vedeti ca prima cauza de sacrificiu a acestui teatru pentru a nustiu cata oara e madam Vladescu. Data trecuta cand s-a inchis, datorita ei s-a inchis, amintiti-va va rog, nu e normal sa sacrifici sute de oameni numai ca sa intri in polemici cu nicusor sau cu mazare sau cu multi altii cu care ea e in conflict deschis in constanta. Daca atunci cand au inchis teatrul erau la putere in constanta, acum sunt la puterea tarii, e normal sa-i dea o lectie, pacat ca trage dupa ea atatia oameni, mai bine si-ar da demisia, dar nu are ea atata demnitate!

30 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6207 secunde