Teatru cu suflet. Copii din centrele de plasament, actori apreciați în toată lumea

543

Articole de la același autor

Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada", ne-a declarat că centrul a fost reprezentat de trupa de teatru ARCA la un spectacol, în capitală, la care a participat premierul României, Victor Ponta.

Trupa constănțeană de teatru ARCA a urcat, zilele trecute, pe scena Palatului Victoria și a vorbit despre prietenie și înțelegere, despre Dobrogea și multitudinea etniilor din acest colț de țară. Trupa formată din copiii din centrele de plasament, dar nu numai, a reușit să cucerească capitala printr-o prestație impecabilă. Mesajul multiculturalității specific spațiului dobrogean transmis de micuți a impresionat publicul.

Dan Cojocaru, actor vechi al Teatrului de Stat, a avut răbdare să exploateze acel potențial care se găsește în orice copil. Dragostea de copii l-a mobilizat să formeze o trupă, care azi susține spectacole atât în țară, cât și în străinătate. Actorii lui Cojocaru au ajuns să aibă un asemenea succes că în județ sunt foarte solicitați, iar trupa artiștilor are programul încărcat inclusiv în ceea ce privește reprezentările în străinătate. Povestea nașterii trupei este înduieșătoare: în urmă cu câțiva ani, actorul a jucat rolul lui Moș Crăciun, invitat fiind de Direcția pentru Protecția Copilului, moment în care a intrat în contact cu micuții din centrele de plasament. A fost punctul în care atât viața actorului, dar și a copiilor s-a schimbat. Ideea înființării unei trupe de teatru i-a venit pe loc, iar astăzi a ajuns să organizeze castinguri cu micuții, care bat la porțile teatrului. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani se înghesuie să devină membrii ai trupei. Lecții de actorie și dans, comunicare foarte multă și susținere au dat aripi micuților. Coordonatorul trupei are planuri mari cu acești copii, el dorește să dezvolte activi-tatea teatrului prin organizarea inclusiv a unor ore de limbi străine, pe lângă cele de actorie și dans.

Toate repetițiile trupei au loc la Centrul Cultural "Teodor Burada", cu sprijinul directorului Doina Voivo-zeanu.

Participanți la Festivalul Internațional din Antalya

Rezultat al unei colaborări de excepție dintre Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Centrul Cultural "Teodor T. Burada", trupa ARCA a participat la cea de-a XVI-a ediție a Festi-valului Internațional al Copilului din Antalya, manifestare organizată de una dintre cele mai prestigioase organizații din Turcia, FOMGED. Evenimentul a fost dedicat copiilor din întreaga lume, cu prilejul Zilei Copilului turc și s-a desfășurat în perioada 18-24 aprilie. Mesajul cultural din locurile de baștină au ajuns în Turcia, grație trupei ARCA. Azi, copiii din centrele de plasament din Constanța duc cu ei peste tot în lume mesajul multiculturalității specific spațiului dobrogean. Trupa a reușit să pună în valoare atât bogăția și frumusețea folclorului românesc autentic, dar și valoarea portului și a moștenirii culturale specifice diferitelor comunități etnice conlocuitoare, alături de care românii trăiesc de sute de ani, în bună înțelegere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5561 secunde